Hlavní obsah

Ty žiješ, tebe oprášili, vítal Hemský na parkovišti čtyřicetiletého Nedvěda

Brno

Po třech letech si zahraje na mistrovství světa. V roce 2009 jel hokejista Aleš Hemský domů s šestým místem, v roce 2005 bral zlato, teď je tu rok 2012. Útočník Edmontonu se v pondělí odpoledne hlásil v Brně na reprezentačním srazu. „V klubu mi nedělali žádné problémy, takže nevím, proč bych nejel,“ usmíval se osmadvacetiletý forvard. Zvláště, když viděl čtyřicetiletého Petra Nedvěda, tak se rozzářil. „Ty ještě žiješ, tebe oprášili,“ uslyšel Nedvěd hned na parkovišti.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hokejista Aleš Hemský na srazu reprezentace

Článek

Měl by jet podle vás Petr Nedvěd na šampionát?

Pokud byl nejlepší v extralize a v přípravných zápasech, tak nevidím problém. Jestli hraje takhle dobře, ale je to na trenérech, tohle neovlivním. Ale když je tady Méďa, bude aspoň sranda.

Edmonton se v NHL neprobojoval do play-off, jak vypadala situace po konci sezóny?

Klasika jako všude. Měli jsme dva dny volna, pak jsme se všichni sešli. Byly prohlídky, mítinky s trenéry, manažerem. Pak si každý může dělat, co chce.

Tedy žádný náznak, že vás nepustí na mistrovství světa?

Ne. Nikdy mi nedělali problémy, bylo to vždycky na mně. Vždycky se mě zeptali, jestli chci jet. To bych musel mít poslední dva roky něco vážného, určitě mi nedělali problémy.

Takže po zdravotní stránce jste v pořádku?

Docela jo. Měl jsem pořád problémy s ramenem, ale poslední měsíc a půl to bylo docela v pohodě, takže by to snad mělo být dobrý.

Spoluhráč Ladislav Šmíd takové štěstí nemá, že?

Chtěl jet, ale měl operaci krku, nějak ho necítil. Destička, kterou mu tam dali, mu tlačila na nerv, báli se, aby nemusel na novou operaci. Tam to bylo trochu těžší.

Sledoval jste českou nominaci, která se rýsuje před šampionátem?

Malinko. Po sezóně jsem měl nějaké starosti, zařizování, moc jsem to nesledoval. V pátek jsem přiletěl, teď to budu sledovat.

Jaké to je vracet se do národního týmu?

Úplně stejný, jako když jsem tu byl před třemi lety. Když přijedete do Čech, tak se tady taky nic nezmění, je to úplně to samé. Určitě se těším, dlouho jsem nereprezentoval, říkal jsem, že chci jet, a to pokaždé, když budu moct.

Jste lepší hokejista?

To nevím, to musí říct někdo jiný. Člověk je trochu starší a vyzrálejší.

V roce 2009 jste zažil šesté místo, co letos?

Chuť je vždycky, když se jede na mistrovství světa, chuť je veliká, člověk jede vyhrát a ne si zahrát. Pamatuju si Vídeň, když se vyhrálo, to je nádherný pocit. Jen kvůli tomu to chce člověk zopakovat. Ale není to jednoduchý, jen o tom mluvit.

Počítáte s klíčovou rolí v týmu?

Uvidíme, třeba ještě nějací kluci vypadnou a ještě se to změní, někdo přijede. Tohle je na trenérovi.

Co chybělo Edmontonu, aby byl play-off?

Měli jsme mladý tým, ale ne zase, abychom byli devětadvacátí. Nevím, co se tam stane, ale do budoucna tým vypadá hrozně dobře, zase mají jedničku draftu. Mladí kluci jsou dobří, akorát to potřebuje trochu doplnit. Týmy jako Chicago a Pittsburgh, když budovaly, tak to taky trvalo, Pittsburghu třeba deset let. Chce to trpělivost.

Vy ji mít budete?

Podepsal jsem na dva roky, takže dále nepřemýšlím, uvidím, co bude potom. Rád bych strávil dva roky v play-off a ne takhle.

Byl letošní rok v NHL pro vás odlišný proti předchozím?

Poslední dvě sezóny jsem byl zraněný, měl jsem obě ramena operovaný, tento rok jsem se zranil znova, ale pak už jsem hrál všechno. Poslední tři měsíce jsou náročné, hraje se každý druhý den, tělo je trochu rozbitý, ale byl asi měsíc do začátku mistrovství světa, tělo by se mělo dát dohromady, všechno by mělo být v klidu.

Kdy naposledy jste nazul brusle?

Byl jsem asi třikrát na ledě, jinak jsem trénoval s naším kondičním trenérem. Párkrát jsem odjel na pár dní, to bylo vše. Věděl jsem, že pojedu sem, nejde, abych vypustil na tři týdny a jen pařil po sezóně. Člověk sem musí udržovat v kondici.

Reklama

Související témata: