Hlavní obsah

Z hokejové reprezentace vypadl zraněný útočník Ivan Rachůnek

Hokejový útočník Ivan Rachůnek přišel o šanci bojovat o účast na mistrovství světa. Hráče pražské Sparty vyřadilo ze hry poraněné koleno, nebude tak startovat na nadcházejícím turnaji seriálu Euro Hockey Tour v Brně. Lékaři Rachůnkovi doporučili třítýdenní klid, proto již dnes opustil tým.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ivan Rachůnek opustil národní tým.

Článek

Reprezentační kouč Alois Hadamczik na dnešní tiskové konferenci potvrdil, že má zájem, aby na mistrovství světa startoval obránce Zbyněk Michálek z Pittsburgu a útočník Michael Frolík z Chicaga, jejichž kluby vypadly v prvním kole play off NHL. Hokejový svaz již poslal žádosti o jejich uvolnění.

Zejména start Michálka je ale nejistý, i když hráč je zdravotně v pořádku. "Ale čekají rodinu a termín mají v polovině mistrovství světa, okolo 12. května. Včera jsem mu volal, ale nebral telefon," uvedl Hadamczik, který je prý připraven akceptovat i jeho pozdější připojení k mužstvu. "Je to kvalitní hráč a byli bychom ochotni i počkat, pokud by se k týmu připojil do poloviny šampionátu," řekl.

S Frolíkem byl v minulých dnech v kontaktu přes sms zprávy. "Psali jsme si, že se rozhodne po skončení série, teď si budeme volat. Frolík je hráč, který chce reprezentovat," uvedl Hadamczik na adresu účastníka loňského mistrovství světa v Bratislavě.

Stále nejistý je start útočníka Martina Havláta, který by měl dnes absolvovat v San Jose zdravotní prohlídku. "Podle výsledků budeme reagovat, zda je jeho start na šampionátu možný," řekl Hadamczik, kterému by se na odpoledním tréninku v Brně měla hlásit pátá zámořská posila, obránce Detroitu Jakub Kindl.

Sestava se rodí hůř

"Sestava se utváří daleko hůř než loni, kdy byli v Evropě Jaromír Jágr, Jan Marek nebo Karel Rachůnek a v zámoří byli volní Zbyněk Michálek, Martin Havlát, Patrik Eliáš, Marek Židlický nebo Michael Frolík. Musíme vycházet z toho, co nám umožňuje jiná doba," posteskl si Hadamczik.

Má zájem i o hráče, kteří momentálně bojují ve finále play off KHL. Rozhodující sedmý duel série mezi Omskem a Dynamem Moskva se uskuteční ve středu. "Až série skončí, tak jim zavoláme. Jedná se o trojici Martin Škoula, Roman Červenka, Marek Kvapil. Ve hře je i Filip Novák, který ale má problémy se zády a hraje pod injekcemi. U něj je zdravotní problém, u dalších otázka vůle," vysvětlil Hadamczik.

Zdravotní problémy má i Petr Hubáček, který se v pondělí stal finským mistrem. "Čekám, až přiletí domů a ozve se," řekl reprezentační kouč. Hubáček by po návratu měl absolvovat lékařskou prohlídku, po které bude o jeho možném startu na MS jasno.

Turnaj v Brně nebere trenér jen jako přípravu před mistrovstvím světa. "Chceme turnaj vyhrát, uděláme pro to maximum," slíbil Hadamczik. Nyní má k dispozici 30 hráčů, ale k turnaji může nominovat pouze 27 hokejistů.

"Teď nemohu říci, kdo nebude hrát. Někomu bych vzal náladu do tréninků a zápasů. Každý musí být v takovém nasazení a mít vůli, aby věřil, že šanci dostane. Máme ještě další trénink a může se cokoliv stát. Představu už mám," uvedl kouč.

Reklama