Hlavní obsah

Hokejisté navlékli osmý korálek na vítěznou šňůrku, v Brně je nadchla divácká atmosféra

Brno

Neporazitelnost hokejové reprezentace trvá už od poloviny února. Po tehdejším stockholmském skalpu Rusů a dvou vítězstvích nad Lotyši, Němci i Slováky v přípravě na MS přišla teď i brněnská výhra nad Švédy. Osmé vítězství v řadě navíc posunulo Česko před víkendovým vyvrcholením turnaje KajotBet Hockey Games průběžně do čela evropské tour.

Foto: David W Cerny, Reuters

Hokejisté gratulují Petru Průchovi (vlevo) k brance do švédské sítě.

Článek

Vítězný vstup české reprezentace do brněnských KajotBet Hockey Games provázela až nezvyklá gólová houpačka. Třemi přesilovkovými trefami během tří a půl minuty vzal národní tým zpočátku aktivnějším Švédům pohodu a měl odpověď i na jejich vyrovnání během 22 vteřin. V posledním dějství ale padaly góly už jen z českých holí. Vítěznou branku dal už v 8. sekundě třetiny kapitán Tomáš Plekanec, jenž se tak trefil i při druhém vystoupení s céčkem na dresu.

Výhru 5:3 pečetil osm vteřin před koncem Petr Průcha do prázdné branky soupeře. „Vypíchnul jsem rozehrávajícímu Petterssonovi puk, a to nešlo netrefit. Vše už byla jen taková třešinka na dortu," usmíval se útočník Petrohradu, kterého z hlediště bedlivě sledoval i klubový kouč Miloš Říha.

Narostlo sebevědomí, těší Palečka

Musel ocenit i výkon dalšího svého svěřence Jakuba Štěpánka, který v české brance předvedl 34 úspěšných zásahů, přičemž ten nejdůležitější pět minut před koncem proti Olaussonovi. Ten měl na holi stoprocentní šanci na vyrovnání. „Největším pozitivem je výhra posilující sebedůvěru. Sedly nám i přesilovky a klid nám dodávala jistota gólmana," tvrdil asistent kouče Josef Paleček a doplnil: „Po bojácném začátku jsme se parádně zvedli a už se nenechali od Švédů tolik zatlačit."

Štěpánek si nemohl stěžovat na nedostatek práce. „První třetinu byli Švédové lepší, ale pak jsme dali tři góly během pár minut. Vždycky se mi zdá, že doma s nimi dostaneme slepené góly, tentokrát stihli srovnat za 22 vteřin, ale poslední slovo patřilo nám. Jak bylo venku docela teplo, bylo mi v hale strašné horko, ale zachytal jsem si," vyprávěl český gólman.

Hemský litoval neproměněného sóla

Na široké rozměry evropského kluziště si po příjezdu z NHL musel zvykat Aleš Hemský. „Hřiště je opravdu velký a jak člověk propadne, tak se těžko vrací. Je to ale všechno o zvyku. Začátek byl i z mé strany nervózní, dává se to ještě dohromady, ale pak jsme se uklidnili, výhra byla zasloužená," vyprávěl útočník Edmontonu, jenž litoval, že neproměnil sólo ve druhé třetině.

Hráči měli jen slova chvály pro brněnskou hokejovou kulisu. „Lidi udělali super atmosféru, v tom je nádhera hrát. Zdálo se mi, že ani v Kanadě se něco takového hned tak nevidí," tvrdil Hemský. „Diváci byli naprosto jedineční. Už se nedivím, že pomohli dotáhnout Kometu až do finále. Nám taky hodně pomohli," dodával Průcha.

Reklama

Související témata: