Hlavní obsah

Hokejový šampionát bude možné na ČT sledovat v kvalitě HD

Praha

Hokejový šampionát ve Finsku a Švédsku budou moci televizní diváci poprvé v historii sledovat v HD rozlišení. Česká televize nabídne 50 zápasů z celkových 64, které se na turnaji odehrají. Chystá navíc další novinku v podobě spuštění hybridní televize.

Foto: Rudolf Jung

ČT4 Sport

Článek

Šampionát ve Stockholmu a Helsinkách odstartuje v pátek 4. května, přičemž ČT spustí satelitní HD kanál o den dříve. "Je to dobrá zpráva pro fanoušky, protože veškeré přenosy ze šampionátu už jsou v kvalitě HD vyrobené," řekl na dnešní tiskové konferenci v Praze výkonný ředitel ČT4 Jiří Ponikelský.

V tuzemsku uvidí diváci celkově 50. mistrovství světa. Po prvním pirátském vysílání skrze signál německé televize z Cortiny d'Ampezzo v roce 1956, kde bylo MS započítáváno jako součást olympijského turnaje, mohou šampionát sledovat pravidelně od roku 1959. Letos zahrnula ČT do programu rekordní počet 50 zápasů a bude mít opět studio přímo v dějišti šampionátu.

V původním plánu přitom bylo všech 64 duelů. "Bylo by to však v některých případech špatně řešitelné," vysvětlil komentátor Robert Záruba. "I tak jde o dosavadní maximum. Doteď bylo nejvíce přenosů z Rigy, kdy to bylo 47 duelů, ale to se zápasy často překrývaly na ČT2 a ČT4," připomněl Záruba.

Mezi zápasy se bude přepínat

Zápasy se tentokrát budou překrývat kvůli časovému posunu v Helsinkách a hodinovému rozdílu mezi oběma místy konání. "Začneme zápasem v Helsinkách. Poté buď dovysíláme zápas, nebo uvedeme zápas ze Stockholmu, což bude asi častější s ohledem na to, že se jedná o skupinu s českým týmem. Poté ještě navážeme třetí třetinou dalšího zápasu v Helsinkách," nastínil Záruba.

"Může dojít ještě k určitým změnám v tom připraveném programu podle vývoje," doplnil Ponikelský.

Se začátkem hokejového svátku spouští ČT zároveň éru hybridní televize. Jde o aplikaci, která přinese divákům možnost propojení televize a webu. Divák tedy nebude muset odbíhat například v touze po statistikách či informacích o hráčích k internetu, ale vše bude moci ovládat prostřednictvím televizoru a dálkového ovladače. Spuštěn bude navíc tzv. superteletext.

Šest komentátorů a tři experti

Do hokejového dění budou diváci zapojeni i na webových stránkách mshokej.cz. Vedle možnosti sledování zápasů mohou vyjadřovat svoji náladu a emoce během utkání, z čehož vznikne emociogram. V již spuštěné anketě budou během šampionátu určovat i nejslavnější gól ve 103 roky dlouhé historii národního mužstva.

Zápasy budou komentovat redaktoři Michal Dusík, Jiří Hölzel, Tomáš Jílek, David Soeldner, Petr Vichnar a Robert Záruba, spolukomentovat s nimi budou experti z řad bývalých hráčů Milan Antoš, Martin Hosták a David Pospíšil.

Reklama

Související témata: