Hlavní obsah

Kádr českých hokejistů před MS opustili čtyři hráči, dorazí dvacetiletý brankář Mrázek?

Brno
Aktualizováno

Českou hokejovou reprezentaci už opustili v přípravě na MS obránci Jakub Krejčík ze Slavie, Tomáš Žižka s útočníkem Jakubem Svobodou z Komety Brno a další forvard Petr Holík ze Zlína. Na šampionátu nebude hrát ani Petr Hubáček, který má z finále finské ligy poraněné koleno. Kouč Alois Hadamczik oznámí konečnou pětadvacetičlennou nominaci v neděli po zápase na Kajotbet Hockey Games s Ruskem a ze současného kádru vyřadí ještě dva útočníky.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Trenér Alois Hadamczik na tréninku české reprezentace.

Článek

Změna se navíc údajně chystá na postu třetího brankáře, kde Tomáše Pöpperleho ze Sparty má nahradit dvacetiletý Petr Mrázek z týmu Ottawa 67's ze zámořské juniorské OHL. Pro velkou oporu české reprezentační dvacítky ze světového šampionátu v Kanadě z přelomu kalendářního roku skončila klubová sezóna v pátek po vyřazení v semifinále s Niagarou 1:4 na zápasy.

Mrázek byl na letošním MS dvacítek ústřední postavou českého týmu, který nakonec obsadil páté místo. Český gólman pak byl vyhlášen nejlepším brankářem turnaje.

Pokud by dorazil Mrázek na mistrovství světa bez jediného reprezentačního startu, zopakovala by se situace z roku 1991. Tehdy na šampionát do Finska jel tehdy osmnáctiletý Milan Hnilička, aniž by předtím oblékl dres národního mužstva dospělých.

Ze sestavy ještě vypadnou dva útočníci

Po dnešním zápase na Kajotbet Hockey Games s Ruskem musí Hadamczik ještě kádr zeštíhlit o dva forvardy, aby do Stockholmu vyrazilo 25 vyvolených. „Kromě tří gólmanů by to mělo být osm obránců a 14 útočníků," přiblížil trenér, který má aktuálně k dispozici 16 hráčů do útoku.

„Rozhoduji se tak mezi čtyřmi jmény," doplňuje Hadamczik a i proto chce dát proti sborné příležitost hráčům na rozhraní nominace. Mezi čtyři útočné řady se zatím nevešli Jan Kovář a Kašpar, ale není vyloučeno, že se jeden z nich během zápasu na ledě objeví. Mezi tři tyče se postaví Jakub Kovář, točit se bude sedm obránců, takže se v zadních řadách neobjeví Mojžíš.

Do utkání zasáhne už i Michael Frolík z Chicaga, který se k reprezentaci připojil o den dříve po příletu ze zámoří. Frolík nastoupí v první formaci s Tomášem Plekancem a Petrem Tenkrátem.

Až na trénincích v Praze, v úterý a ve středu, se připojí poslední dvě potvrzené posily z NHL David Krejčí a Milan Michálek.

Aktuální kádr českých hokejistů před MS ve Švédsku a Finsku (4.-20. května):
Brankáři:
Jakub Kovář (České Budějovice), Tomáš Pöpperle (Sparta Praha), Jakub Štěpánek (Petrohrad/KHL),
obránci:
Miroslav Blaťák, Jakub Nakládal (oba Ufa/KHL), Petr Čáslava (CSKA Moskva/KHL), Ondřej Němec (Čerepovec/KHL), Lukáš Krajíček (Minsk/KHL), Tomáš Mojžíš (Turku/Fin.), Zdeněk Kutlák (Ambri-Piotta/Švýc.), Jakub Kindl (Detroit/NHL),
útočníci:
Lukáš Kašpar, Jiří Novotný (oba Astana/KHL), Jan Kovář (Plzeň), Petr Koukal (Pardubice), Petr Nedvěd (Liberec), Michal Vondrka (Slavia Praha), Petr Tenkrát (Sparta Praha), Jakub Petružálek (Chabarovsk/KHL), Petr Průcha (Petrohrad/KHL), Tomáš Vincour (Dallas/NHL), Tomáš Plekanec (Montreal/NHL), Jiří Tlustý (Carolina/NHL), Aleš Hemský (Edmonton/NHL), Michael Frolík (Chicago/NHL), David Krejčí (Boston/NHL), Milan Michálek (Ottawa/NHL).
Předpokládaná sestava ČR pro nedělní utkání s Ruskem
Jakub Kovář - Nakládal, Blaťák, Čáslava, Kutlák, Krajíček, Kindl, Němec - Tenkrát, Plekanec, Frolík - Hemský, Nedvěd, Vondrka - Tlustý, Novotný, Petružálek - Vincour, Koukal, Průcha - Jan Kovář, Kašpar.

Reklama