Hlavní obsah

Dvě země, jedno hokejové MS. Originální myšlenka, kterou zvažují i Češi

Praha

Má to být oslava vzájemné spolupráce dvou zemí, které jsou jinak na ledě nesmiřitelnými soupeři. Finsko a Švédsko pořádají společně mistrovství světa v hokeji, což si zopakují i příští rok. Šampionát v různých zemích se koná teprve podruhé v historii, MS v hokeji v roce 1930 se hrálo ve Francii, Německu, a Rakousku.

Foto: www.sport.cz

Maskot pro hokejové mistrovství světa, které se v roce 2012 uskuteční ve Švédsku a Finsku.

Článek

"O tom, že by turnaj probíhal ve dvou zemích, jsem snil dlouhá léta a jsem rád, že jsme našli společnou řeč," prohlásil předseda finského svazu Kalervo Kummola. "Máme dvě nádherné arény v Helsinkách a Stockholmu, které dělí necelých 400 kilometrů. Denně mezi oběma městy létá deset spojů a několik trajektů," láká fanoušky šéf organizačního výboru Mika Sulin.

Oficiálním pořadatelem letošního turnaje je Finsko. V helsinské Hartwall Areně se hraje jedna z hlavních skupin, tu druhou hostí Globe Arena ve Stockholmu, přičemž od semifinále už se hrají všechny zápasy v Helsinkách. A příští rok tomu bude naopak, turnaj bude vrcholit ve Švédsku. Finsko pořádá mistrovství světa posedmé v historii, naposledy to bylo v roce 2003. Ve Švédsku se zápasy MS hrály naposledy o rok dříve.

Organizátoři si od dvou metropolí slibují překonání diváckého rekordu. Dosavadní rekord v návštěvnosti drží mistrovství světa v Praze a Ostravě z roku 2004, kdy na zápasy dorazilo 552 tisíc fanoušků. Organizátoři letošního šampionátu odhadují, že by turnaj mohlo navštívit téměř o sto tisíc více - 350 tisíc lidí by mohlo přijít na zápasy v Helsinkách, zbytek pak ve Stockholmu.

Myšlenka o společném mistrovství světa se rychle zalíbila i ostatním zemím. O pořadatelství turnaje v roce 2017 se chtějí společně ucházet Německo a Francie. Fanoušci však mohou další společný šampionát vidět už za tři roky. Česká republika zvažuje, že by už k jistému k pořadatelství přizvala i slovenskou stranu, přičemž východní soused by to Čechům zase oplatil při kandidatuře na MS v dalších letech.

Reklama