Hlavní obsah

Hokejisté Lotyšska mají v nominaci na MS i Daugavinše z Ottawy

Riga

Útočník Kaspars Daugavinš z Ottawy nechybí v nominaci hokejistů Lotyšska na mistrovství světa ve Švédsku a Finsku. V kádru je i bek Oskars Bartulis, který působil na farmě Philadelphie v Adirondacku v nižší AHL a dostal povolení ke startu, přestože Flyers nadále bojují o Stanleyův pohár. Lotyši budou v základní skupině ve Stockholmu jedním ze soupeřů české reprezentace.

Článek

Třiadvacetiletý Daugavinš je jedním ze tří Lotyšů, kteří se objevili v uplynulé sezoně NHL, v 65 zápasech nasbíral 11 bodů za pět branek a šest asistencí. V jednom utkání play off nebodoval.

Ve výběru chybí zadák Arturs Kulda, který odehrál v ročníku za Winnipeg v prestižní soutěži jen devět utkání a působí na farmě v celku St. John's IceCaps, který v nižší AHL postoupil do druhého kola play off. Vedle Kuldy, který loni zranil na MS v Bratislavě českého obránce Radka Martínka, není ve výběru ani bitkař Raitis Ivananš. Ten sehrál za Calgary jediný zápas a nastupoval na farmě v Abbotsfordu.

Základ týmu kanadského trenéra Teda Nolana tvoří čtrnáctka hráčů z týmu lotyšského účastníka Kontinentální ligy Dinama Riga, z nichž má za sebou vydařenou sezonu hlavně Mikelis Redlihs. V KHL působí také další opory - brankář Edgars Masalskis v Chanty-Mansijsku a obránce Georgijs Pujacs v Omsku.

V přípravě Lotyši v rámci Euro Hockey Challenge prohráli dvakrát s Českou republikou (3:4 po samostatných nájezdech a 1:3), potom dvakrát zvítězili v Dánsku (2:1 a 4:1), Rusku nejdříve podlehli 1:2 a v odvetě vyhráli 1:0. V dalších duelech pak uspěli proti Francii (3:2 po samostatných nájezdech a 3:1).

Do šampionátu vstoupí Lotyši v sobotu proti Rusku. V dalších zápasech základní skupiny ve Stockholmu je čekají Německo, Itálie, ve čtvrtek 10. května Česká republika a dále Norsko, Dánsko a Švédsko.

Nominace hokejistů Lotyšska na MS ve Švédsku a Finsku:
Brankáři: Edgars Masalskis (Chanty-Mansijsk/KHL), Maris Jučers (Dinamo Riga/KHL), Ervins Muštukovs (Odense/Dán.),
obránci: Rodrigo Lavinš, Janis Andersons, Kristaps Sotnieks, Oskars Cibulskis, Guntis Galvinš, Krišjanis Redlihs (všichni Dinamo Riga/KHL), Georgijs Pujacs (Omsk/KHL), Oskars Bartulis (Adirondack/AHL),
útočníci: Gints Meija, Martinš Cipulis, Mikelis Redlihs, Roberts Bukarts, Juris Štals, Andris Džerinš, Janis Sprukts (všichni Dinamo Riga/KHL), Aleksejs Širokovs, Koba Jass (oba Kazzinc-Torpedo Usť-Kamenogorsk/Kaz.), Miks Indrašis (HK Riga), Armands Berzinš (Junosť Minsk/Běl.), Kaspars Saulietis (Něman Grodno/Běl.), Ronalds Keninš (Curych/Švýc.), Kaspars Daugavinš (Ottawa/NHL).
Trenér: Ted Nolan. Asistenti: Artis Abols a Viktors Ignatěvs.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články