Hlavní obsah

Čtyřicátník Nedvěd napodobil Jágra, ale na belgického rekordmana ještě nemá

Jirka G. Novák, StockholmSport.cz

Čtyřicet let a necelých pět měsíců je nejstaršímu hráči letošního mistrovství světa v hokeji. Není jím nikdo jiný než český veterán Petr Nedvěd, který navíc na světovém šampionátu v dresu své rodné země debutuje. Zajímavé je, že i před rokem měli Češi na soupisce nejstaršího muže celého šampionátu - Jaromíra Jágra.

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Nedvěd je nejstarší hráč hokejového MS

Článek

"Na tohle téma asi s Jardou padne pár vtipů. Ale až po mistrovství," usmíval se Nedvěd po svém prvním zápase na mistrovství světa. Řečem o tom, že je jeho nejstarším hráčem, se nevyhne, kvůli věku o něm často píší i zahraniční média. "Je to prostě realita. Jsem rád, že ve čtyřiceti můžu ještě vůbec reprezentovat, navíc na MS," nedělá si z toho velkou hlavu.

Věkově nejblíž je Nedvědovi francouzský brankář Fabrice Lhenry, kterému bude čtyřicet za necelé dva měsíce. O dva roky mladší je pak gólman Bělorusů Andrej Mezin. Zajímavostí je, že mladší než stále hrající Nedvěd je hned pět asistentů u národních mužstev turnaje. Švédský asistent u dánského týmu Carl-Johan Klint dokonce téměř o sedm let.

Dva Kanaďané mladší o téměř 22 let

Naopak nejmladší hráče na šampionátu mají na soupisce Kanaďané. Útočník Ryan Nugent-Hopkins a obránce Ryan Murray jsou oba ročník narození 1993. Tedy ve stejném roce, kdy Nedvěd hrál už třetím rokem v NHL za Vancouver. Navíc číslo 93 nosí dodnes na svém dresu.

Nedvěd v pátek navíc překonal další rekord české hokejové reprezentace. Stal se nejstarším debutantem na mistrovství světa. Tenhle primát dosud držel útočník Ivo Prorok, který si zahrál na MS 2006, když mu bylo 36 let a čtyři měsíce.

Titul historicky nejstaršího hráče hokejového mistrovství světa však stále drží belgický obránce Fernand Carez. Když nastoupil k zápasům MS 1949 právě ve Stockholmu, tak mu bylo 43 let, 3 měsíce a 22 dní. Blízko podobnému věku byl před dvěma lety na MS v Německu útočník Kazachstánu Alexandr Koreškov, který odehrál šampionát ve 41 letech.

Nejstarší hráči posledních MS v hokeji:
2010Alexandr Koreškov (Kaz.) - 41 let a 6 měsíců
2011Jaromír Jágr (ČR) - 39 let a dva měsíce
2012Petr Nedvěd (ČR) - 40 let a 4 měsíce

Reklama

Související témata: