Hlavní obsah

Dorazil nalehko a těší se na Nedvěda. Mohl by být můj otec, usmívá se brankář Mrázek

Praha

Naděje budoucnosti dorazila. Třetí brankář pro hokejové mistrovství světa Petr Mrázek ve středu přistál opožděně v Praze. Největší překvapení nominace trenéra Aloise Hadamczika je tu. „Ani jsem nedoufal, že se to dá do kupy, na internetu se psalo, že tři gólmani jsou jasní. Nečekal jsem to, paráda, jsem strašně šťastný," rozplýval se dvacetiletý gólman.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hokejový brankář Petr Mrázek a jeho první fotka s českou reprezentací dospělých.

Článek

Po letošním mistrovství světa dvacetiletých se o Mrázkovi hovořilo jako o nástupci Dominika Haška, tak přesvědčivé výkony předváděl. Před pár dny v zámoří skončil po vyřazení Ottawy 67' v kanadské juniorské lize OHL. K tomu z národního týmu odjel Tomáš Pöpperle, který nechtěl být trojkou na šampionátu. Osloven tak byl nejlepší brankář juniorského MS.

„Neváhal jsem ani okamžik. Je strašně malá šance, že si zachytám, ale nikdy nevíte, co se stane. Ale strašně se jako třetí gólman těším, dá mi to hodně zkušeností," neskrývá nadšení gólman, který se na první focení v reprezentaci musel navléci do dresu s číslem 68, které jinak patří někomu jinému. Ano, nosí ho Jaromír Jágr.

V šesti letech se Mrázek postavil do branky, to všichni měli v kalendáři rok 1998, o čtrnáct let později prožívá rodák z Ostravy překotný rok. Ódy na jeho výkony na dvacítkách, nyní premiérová pozvánka mezi chlapy. Navíc bude na pokoji s Jakubem Štěpánkem, jedničkou národního týmu. A ten chodí s Mrázkovou sestrou. Teď se "rodina" potká, ale Mrázek nemá všechny kufry. "Nepřišly mi nějaké tašky z Londýna. Naštěstí jedna ze čtyř. Výstroj mám, nepřišly mi civilní věci. Možná si půjčím něco od Kuby."

Dva brankáři z jedné vesnice v reprezentaci

„Bydlíme spolu na jedné vesnici, to se jen tak někomu nepoštěstí mít dva brankáře na mistrovství světa. Budeme spolu na pokoji, tam to spolu ještě probereme," má jasno Mrázek, který bude tím třetím za dvojicí Štěpánek - Kovář. Kdo by měl být jedničkou? „Rozhodne trenér, chytat bude ten, kdo bude mít lepší formu," nespekuluje novic v týmu, který se v mužstvu potká s dalším nováčkem na šampionátu. Tím je i čtyřicetiletý Petr Nedvěd.

„Na něj se těším nejvíc. Všichni mi říkají, že by mohl být můj otec. Hrál v NHL, hodně lidí ho zná, i lidi v Americe říkají, že by to mohl být můj otec. Bude to zajímavé setkání," je nedočkavá česká brankářská naděje, která může za pár let být jedničkou reprezentace.

„Samozřejmě bych toho chtěl jednou dosáhnout, ale uvidíme, jak se všechno vyvine. Budu se snažit dělat vše, abych nebyl trojka, ale třeba jednička."

Na šampionát odlétá český tým ve čtvrtek dopoledne. V pátek od 16:15 Česko sehraje první zápas ve skupině B, která se celá odehraje ve Stockholmu. Na úvod prověří bronzové medailisty z Bratislavy 2011 Dánsko.

Reklama