Hlavní obsah

Hokejisté Ruska mají v nominaci na MS sedm hráčů z NHL

Sedm posil z NHL včetně hvězd Jevgenije Malkina z Pittsburghu a Pavla Dacjuka z Detroitu má zatím trenér hokejistů Ruska Zinetula Biljaletdinov v širším sedmadvacetičlenném výběru pro mistrovství světa ve Švédsku a Finsku. Zatímco letošní vítěz Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče základní části NHL Malkin se k týmu připojil už začátkem týdne v Moskvě, Dacjuk dorazí až do Stockholmu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Radost ruských hokejistů

Článek

Další hráče z NHL už měla sborná k dispozici v přípravě. Na turnaji Kajotbet Hockey Games v Petrohradu a Brně se představili obránci Nikita Nikitin z Columbusu a Alexej Jemelin z Montrealu, útočníci Alexandr Burmistrov z Winnipegu, Nikolaj Kuljomin z Toronta a gólman Semjon Varlamov z Colorada.

Během turnaje se zranil útočník Viktor Tichonov z Petrohradu a následně přišel Biljaletdinov i o forvarda Danise Zaripova z Kazaně. Kádr nově doplnili tři útočníci z řad finalistů KHL - Alexandr Popov a Alexandr Pěrežogin z Omsku a Denis Kokarev z mistrovského Dynama Moskva. Před odletem do Stockholmu se pak do výběru nevešli zadák Ivan Višněvskij z Atlantu Mytišči a útočníci Jevgenij Bodrov z Kazaně a Anton Burdasov z Čeljabinsku.

Rusové mají za sebou v přípravě šest utkání v Euro Hockey Challenge. V Německu si připsali porážku 3:4 a výhru 3:2 po samostatných nájezdech, doma v Jaroslavli dvakrát zdolali Slovensko (2:1 po samostatných nájezdech a 3:2) a v Lotyšsku nejdříve zvítězili 2:1 a pak podlehli 0:1. Na Euro Hockey Tour si připsali v Petrohradu prohru s Finskem 0:2, potom v Brně porazili Švédsko 4:2 a nakonec podlehli České republice 1:2.

Do šampionátu vstoupí sborná v sobotu proti Lotyšsku, v dalších duelech v základní skupině ve Stockholmu narazí na Norsko, Německo, Dánsko, Švédsko, v neděli 13. května se utká s Českou republikou a na závěr ji čeká Itálie.

Nominace hokejistů Ruska na MS:
Brankáři: Konstantin Barulin (Atlant Mytišči), Michail Birjukov (Chanty-Mansijsk), Semjon Varlamov (Colorado/NHL),
obránci: Konstantin Kornějev, Jevgenij Medveděv, Ilja Nikulin (všichni Kazaň), Denis Denisov, Dmitrij Kalinin (oba Petrohrad), Jevgenij Birjukov (Magnitogorsk), Jevgenij Rjasenskij (CSKA Moskva), Nikita Nikitin (Columbus/NHL), Alexej Jemelin (Montreal/NHL),
útočníci: Jevgenij Ketov, Vadim Šipačov (oba Čerepovec), Alexandr Popov, Alexandr Pěrežogin (oba Omsk), Alexej Těreščenko (Kazaň), Vladimir Tarasenko (Petrohrad), Jevgenij Kuzněcov (Čeljabinsk), Alexandr Svitov (Ufa), Sergej Širokov (CSKA Moskva), Denis Kokarev (Dynamo Moskva), Nikolaj Žerděv (Atlant Mytišči), Alexandr Burmistrov (Winnipeg/NHL), Nikolaj Kuljomin (Toronto/NHL), Jevgenij Malkin (Pittsburgh/NHL), Pavel Dacjuk (Detroit/NHL).

Reklama

Související témata: