Hlavní obsah

Hadamczik: Nechci spoléhat na náhodu, všechno musí začít od pečlivé defenzívy

Praha

Ve Skandinávii zažije v roli kouče už páté mistrovství světa a vyrovná se tím legendárnímu Ivanu Hlinkovi, který stál na české střídačce rovněž pětkrát. Alois Hadamczik už má ve sbírce loňský bronz i nečekané stříbro z Rigy 2006, ale také opakovaně zažil čtvrtfinálový krach.

Foto: Milan Malíček, Právo

Trenér Alois Hadamczik na tréninku reprezentace

Článek

Uvědomujete si, že letošní šampionát převáží na některou stranu vaši vyrovnanou bilanci v roli kouče reprezentace?

Neznám trenéra, který by nechtěl uspět a samozřejmě, že všichni mají velkou touhu protáhnout dva roky trvající medailovou šňůru českého hokeje, i když to bude zřejmě velice těžké. Ta výzva tady ale je.

Takže jste vyhlásil medailové cíle?

Každý v mužstvu ví, proč jsme se tak dlouho připravovali a o co nám jde, teď o to jedeme usilovat. Když to zlehčím, jedeme na šampionát s cílem, abyste o nás nemuseli psát špatně.

Pomohla sebedůvěře poměrně vydařená příprava?

Tým zjistil, že dovede vyhrávat, i když se mu třeba nedaří. Když se v přípravě často prohrává, tak se pak upínáte k myšlence, že to přijde potom, ale mně se to zdá spíš jako výmluva a jsem rád, že ji nemusím používat.

Mužstvo se skládalo složitě, teď už je pohromadě. V jakém rozpoložení se nachází?

Solidně jsme zvládli generálku v Brně a po ní se viditelně dostavila určitá úleva mezi hráči, takže tréninky v Praze mně přišly docela pohodové, přirozeně uvolněné. Teď bude důležité správně nažhavit tým ve Švédsku, tím se hráči vtáhnou do atmosféry turnaje a pak bude stačit jen zdánlivě maličkost: správně vykročit v premiéře.

Považujete pořád Štěpánka za brankáře číslo jedna?

Na tom nic neměním, jen jsem veřejně přiznal, že ve skupině dostane příležitost i Kovář a gólmani se nějak o tu porci sedmi utkání podělí. Kdo kolik odchytá, se ukáže až v průběhu turnaje. Nebude to tak jako loni, kdy byl Ondra Pavelec jasná jednička, ale nevidím v tom problém. Spíš počkám, co se z toho vyvrbí.

Zatím ale nemáte obránce z NHL. Cítíte to jako slabinu?

Máme šest zkušených beků, kteří se určitě budou chtít předvést v co nejlepším světle. Hrají v Evropě, to ale neznamená, že by neměli kvalitu.

Cítíte z mužstva třeba větší útočnou sílu?

Když budeme vyhrávat jen o gól, budu spokojený a neřeším, jestli k tomu povede cesta hlavně díky produktivnímu útoku. Všechno ale stejně musí začít od pečlivé defenzívy. Když ji nemáte, tak je to hra na náhodu, a na tu já spoléhat nechci.

Změnil se model šampionátu, bude to pro vás v něčem jiné?

Nepůjdeme vždy přes tři zápasy ve dvou skupinách, ale čeká nás sedm utkání počítaných do jedné tabulky. I když je jiný systém, ten turnaj zůstává náročný. Potřebujete každý bod a musíte hlídat postupovou pozici.

Před rokem v Bratislavě jste celou základní část šampionátu prošli bez porážky. Repete byste se nebránil, že?

Nemám tak velké oči, že se každý rok podaří projít skupinou bez jediné porážky. I prohry na turnaj patří, nesmí ale přijít v důležitých chvílích. Klidně můžeme ve skupině dvakrát, možná i třikrát prohrát a nebude to vadit, pokud se vejdeme mezi postupující a uspějeme v klíčovém čtvrtfinále. V něm nás nesmí přemoci nervozita, chce to zodpovědnou hru, vůli i odhodlání.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články