Hlavní obsah

Plekanec: K nažhavení je ideální mít pětadvacet kapitánů

Praha

Patří k nejzkušenějším hokejistům v kádru, přesto zažije určitou premiéru. Už šesté mistrovství světa čeká Tomáše Plekance, poprvé se ale na něm představí v roli kapitána.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tomáš Plekanec na tréninku reprezentace

Článek

Jak jste se s céčkem na dresu sžil?

Beru ho jako vyjádření důvěry trenéra, ale herně se pro mě nic nemění a tlak na vlastní osobu už dobře znám z Montrealu. Zatím v kabině spíš sloužím jako prodloužená ruka mezi trenérem a mužstvem. Pokud je potřeba něco říct, tak si to řeknu, ale v mužstvu je hodně zkušených kluků a nejsem na to sám. Ideální mi přijde situace, když k nažhavení a nahecování budeme mít pětadvacet kapitánů a ne jen jednoho.

Dá se předem vycítit vnitřní síla týmu?

To je těžká otázka. Tým klidně může mít dobrý charakter, jenže přijde zápas, že v něm nedáte góly, odkloní se od vás i štěstí a nic vám nepomůže. Dobrý pocit mám ale z toho, jak jsme dokázali otáčet zápasy při generálce v Brně. Třeba po špatně odehrané třetině jsme tu další odehráli úplně jinak. Daleko lépe. Začali jsme dělat na ledě, co jsme si řekli v kabině. A hned se to projevilo i ve skóre.

Kdo v kabině při takové situaci hlavně mluví?

Hlavně trenér a pak ti zkušení hráči. Je to o propojení. Nezříkám se odpovědnosti, ale není to jen tak, že kapitán vstane a řekne: „Pojďme zabrat a pořádně hrát!" Jeden člověk by si mohl strhat plíce a nezměnil by nic, tohle všichni musí cítit stejně. Na tom se pozná parta, teprve s ní ten tým roste. V přípravě všichni bojovali, jak měli, a pevně věřím, že nám ten duch vydrží i na šampionát.

Od roku 2006 jste odehrál všechna mistrovství s výjimkou toho před dvěma lety, kdy se povedlo sáhnout senzačně na zlato. Je to třeba i ten další díl motivace pro letošní rok?

Motivaci mám každý rok, i kdybych tenkrát v Kolíně nad Rýnem byl, tak bych to chtěl zase vyhrát. Nemám to tak, že až jednou získám titul, přestanu jezdit. Hokej hraju hlavně proto, že mě baví vyhrávat, a taky mě fascinuje, jak lidi u nás šampionát sledujou a třeba loni v Bratislavě nás podporovali naprosto fantasticky.

Už na vás doléhá blížící se start turnaje nebo ta pravá nálada přijde až ve Stockholmu?

V hlavě nosím ten šampionát delší dobu, ale to pravé napětí se určitě dostaví, až půjdeme ve Švédsku poprvé do kabiny a na led. Když se budeme od čtvrtka připravovat tam, pohltí nás atmosféra v plné síle. Všichni už čekáme, až to v pátek vypukne.

Jak to vidí Alois Hadamczik
Plekance jsem sám demokraticky vybral za kapitána a každým okamžikem se přesvědčuji, že to byla správná volba. Ten kluk osvědčuje charakter, má už nějaký věk i zkušenosti a jsem přesvědčen, že s céčkem určitě obstojí.

Reklama

Pavouk - Mistrovství světa v ledním hokeji 2012

  • Čtvrtfinále

  • 17.05.12      12 : 00
    Kanada Kanada Slovensko Slovensko
    3 : 4
  • 17.05.12      20 : 15
    Švédsko Švédsko Česká republika Česko
    3 : 4
  • 17.05.12      14 : 45
    Ruská federace Rusko Norsko Norsko
    5 : 2
  • 17.05.12      17 : 30
    Spojené státy USA Finsko Finsko
    2 : 3
  • Semifinále

  • 19.05.12      17 : 30
    Česká republika Česko Slovensko Slovensko
    1 : 3
  • 19.05.12      13 : 30
    Ruská federace Rusko Finsko Finsko
    6 : 2
  • Finále

  • 20.05.12      19 : 30
    Slovensko Slovensko Ruská federace Rusko
    2 : 6
  • 20.05.12      15 : 00 O 3. místo
    Česká republika Česko Finsko Finsko
    3 : 2