Hlavní obsah

Dánové mají sebevědomí a výtečného brankáře, chtějí na MS do čtvrtfinále

Stockholm

Papírově to má být lehčí soupeř na rozjezd české reprezentace v letošním mistrovství světa, jenže hokejisté Dánska v posledních letech ukazují výkonnostní vzestup. A dokonce otevřeně mluví o tom, že chtějí zopakovat postup mezi nejlepší světovou osmičku. Čtvrtfinále MS hráli Dánové před dvěma lety a je to zatím jejich historický úspěch.

Foto: Jim Young, Reuters

Mikkel Boedker z Phoenixu Coyotes možná posílí Dány na MS.

Článek

"Cítíme, že letos máme ještě lepší tým, než v Německu 2010. Tentokrát nebudeme chtít jen přežít v elitní skupině, ale do turnaje jdeme s touhou vyhrát každý zápas. Věřím, že máme potenciál k tomu hrát další čtvrtfinále MS," varuje jedna z hvězd dánského výběru Frans Nielsen, jenž letos odehrál všech 82 utkání v NHL za New York Islanders.

Češi mají zatím tři jasné výhry

Na soupisce Dánska jsou kromě něj ještě další tři hráči z NHL - obránce Philip Larsen (Dallas) a útočníci Jannik Hansen (Vancouver) a Lars Eller z Montrealu. "Je to jeden z těch šikovnějších a bude patřit k jejich nejlepším hráčům," upozorňuje jeho klubový spoluhráč Tomáš Plekanec. "O podcenění z naší strany nemůže být řeč," dodal český kapitán.

Češi se s Dánskem utkají počtvrté, všechna tři předchozí utkání vyhráli s celkovým skóre 16:2. V základní skupině loňského MS vyhráli 6:0. "Dánové hokej hrát umí, není to jako před deseti patnácti lety, kdy byli jasní outsideři, kteří se jasně přehráli, dneska tomu už tak není. Co to sleduju, tak posledních pět sedm let takové mančafty vždycky porazí nějaké dobré mužstvo," říká útočník Petr Nedvěd.

Bude Andersen skvělý i na MS?

Dánům se to podařilo na MS 2010, když v Kolíně nad Rýnem vyhráli nad Finskem, USA i Slovenskem. Ve čtvrtfinále sice prohráli se Švédy, ale konečné osmé místo se zapsalo do historie dánského hokeje. V přípravě na letošní šampionát dvakrát porazili Slovensko a získali další sebevědomí.

Hodně spoléhat přitom chtějí na brankáře Fredrika Andersena, který zářil ve švédské lize. V dresu Frölundy nastoupil ke 39 utkáním a sedmkrát vychytal čisté konto. Navíc si během sezóny udržel fantastický průměr 1,67 inkasované branky za zápas.

"Andersen je opravdu excelentní brankář. Myslím, že řadě soupeřů může hodně ztížit jejich snahu o vstřelení gólu," vychvaluje mladého gólmana dlouholetý kapitán Dánska Jesper Damgaard, jenž před dvěma lety ukončil kariéru kvůli otřesu mozku.

Reklama

Související témata: