Hlavní obsah

VIDEO: Globen - kulatá aréna, která stále dokáže ohromit

Stockholm

Je to bezesporu nejoriginálnější aréna na světě, ve které můžete sledovat nejen hokejové zápasy. Kulatý tvar haly Globen patří mezi dominanty švédského Stockholmu už přes dvacet let a napoprvé zapůsobí velkým dojmem na každého z jejích návštěvníků.

Skyview - atrakce haly Globen Video: Jirka G. Novák

 
Článek
Fotogalerie

Hala se začala stavět v září 1986 a slavnostně byla otevřena 19. února 1989. Dodnes je to největší stavba ve tvaru polokoule na světě, její průměr je 110 metrů a obsah činí 600 000 metrů krychlových. Při koncertech se do haly vejde 16 tisíc lidí, na hokejové zápasy je kapacita necelých 14 tisíc fanoušků. Hned vedle arény je hotel a nákupní centrum, najdete zde čtyři restaurace a šest kaváren či barů.

Už v roce 1989 sloužil v Globenu velkou mši papež Jan Pavel II, několikrát se tu konala švédská obdoba pěvecké Superstar a švédský král zde slavil 50. narozeniny. V březnu zde proběhla také velká motoristická show známého pořadu Top Gear, z plánovaných koncertů přijedou v červenci například Pearl Jam.

Především je však hala častým dějištěm sportovních akcí. Už se zde konaly evropské šampionáty v basketbale, házené či volejbale, dvě florbalová mistrovství světa a především je tu už potřetí MS v ledním hokeji. Líbí se i českým reprezentantům. "Jsem rád, že jsem měl možnost tady chytat během únorového turnaje. Moc se mi hala líbí," říká Jakub Kovář.

Od února 2010 má Globen novou unikátní atrakci - SkyView. Po kolejnicích na plášti arény můžete vyjet ve speciální průhledné kabině, kam se vejde šestnáct pasažérů, až na její vrchol a z výšky 130 metrů si užít parádní výhled na panorama Stockholmu. Od roku 2009 nese aréna název Ericsson Globe, známá domácí firma si název předplatila na dalších deset let.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články