Hlavní obsah

Kanada - Slovensko 3:2Slováci náskok Kanady vymazat nedokázali a na úvod MS prohráli

MinutaMin. Tým Hráč Akce
15. Benn 1 : 0
22. Tatar 1 : 1
33. Eberle 2 : 1
36. Ladd 3 : 1
43. Bartovič 3 : 2
Záznam online reportáže

Hokejisté Kanady zdolali na úvod světového šampionátu ve Švédsku a Finsku v základní skupině v Helsinkách Slovensko 3:2. O porážce svěřenců českého kouče Vladimíra Vůjtka rozhodl gól z 36. minuty, jímž Andrew Ladd zvýšil na 3:1. V úvodu třetí části snížil Milan Bartovič, na víc však už Slováci nedosáhli.

Foto: Martti Kainulainen, ČTK/AP

Hokejisté Kanady se radují z branky.

Článek

Ve velmi slušně hraném duelu, v němž se vylučovalo pouze třikrát, zahrozil jako první Sersen, gólman Ward si však dokázal poradit. Ani jeho protějšek Hamerlík se ale nenechal zahanbit a na začátku 14. minuty vychytal jednu z hlavních hvězd kanadského týmu Tavarese. Chvilku poté však Slováci zaváhali, když skrze celou jejich pětici vykombinovali Kanaďané šanci pro Benna a ten s přehledem otevřel skóre.

Vyrovnat mohl ještě do přestávky Hudáček, ale co se nepodařilo jemu, napravil v nástupu do druhého dějství Tatar, jenž dělovkou propálil Warda. Kanadu vyrovnání nabudilo: Tavares orazítkoval tyč, Nugent-Hopkins břevno, další příležitosti měli Eberle a Burrows, Hamerlík však se štěstím držel vyrovnané skóre.

Ovšem jen do 33. minuty, kdy procedil puk za jeho záda Eberle. O necelé tři minuty později Slováci znovu osudově zaváhali v zadních řadách, čehož využil Ladd a zvýšil na 3:1.

Třetí třetina přinesla nejprve šance na obou stranách, v nichž Skinner ztroskotal na Hamerlíkovi a Bližňák trefil horní tyč, ale Vůjtkův výběr se přesto brzy dočkal oživení naděje na bodový zisk, když v 43. minutě snížil na rozdíl jediného gólu Bartovič.

Kanada se poté strachovala o výsledek, zejména při Šatanově dorážce muselo být Wardovi horko, ale kýžené vyrovnání nepřinesla Slovákům ani závěrečná minutová power play.

Mistrovství světa v ledním hokeji:
Skupina A (Helsinky):
Kanada - Slovensko 3:2 (1:0, 2:1, 0:1)
Branky a nahrávky: 15. Benn (Getzlaf, Keith), 33. Eberle (E. Kane), 36. Ladd (O'Reilly, Purcell) - 22. Tatar (Mikúš), 43. Bartovič (Bližňák, Haščák). Rozhodčí: Brüggeman, Jablukow (oba Něm.) - Dahmen (Švéd.), Šeljanin (Rus.). Vyloučení: 1:2. Bez využití. Diváci: 6400.
Kanada: Ward - Bouwmeester, L. Schenn, Phaneuf, Vlasic, Keith, Murray - Skinner, Tavares, Sharp - Eberle, Nugent-Hopkins, Burrows - Perry, Getzlaf, Benn - E. Kane, O'Reilly, Purcell - Ladd. Trenér: Brent Sutter.
Slovensko: Hamerlík - Baranka, Sekera, Chára, Graňák, Starosta, Vydarený, Sersen, Kudroč - Marcel Hossa, Kopecký, Radivojevič - Šatan, Surový, Hudáček - Tatar, Mikúš, Miklík - Bartovič, Bližňák, Haščák. Trenér: Vladimír Vůjtek st.

Reklama

Související témata: