Hlavní obsah

Povinnou výhru zachránil výtečný Kovář, Dánové byli oprávněně zklamaní

Stockholm

Všem spadl kámen ze srdce, ale musela to být pořádná rána. Čeští hokejisté se dvě třetiny trápili s outsiderem z Dánska a povinnost prvního vítězství na mistrovství světa dosáhli hubeným výsledkem 2:0, který mohli tipovat jen pesimisté. "Rád bych na tenhle zápas zapomněl a díval se už k těm dalším," řekl po zápase český kouč Alois Hadamczik.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Brankář Jakub Kovář zasahuje v utkání proti Dánsku.

Článek
Fotogalerie

"Splnili jsme roli favorita. Ale co se týká herní stránky, tak se mi to moc nelíbilo," hodnotil utkání těsně po vítězství Hadamczik. "Hráči hodně chtěli, ale věřím, že je v nich daleko víc a předvedou to v dalších utkáních," přeje si a chválil brankáře. "Kovář zachytal bezchybně a potvrdil, že se nemusíme obávat jej nasadit do branky."

Jakub Kovář při svém debutu na mistrovství světa pochytal všech 26 střel dánských hokejistů a především na konci první a během druhé třetiny předvedl několik důležitých zákroků. "Zneškodnil tři nebo čtyři jasný gólovky a podržel nás. Dal nám šanci, abysme dali prvního góla a vůbec vyhráli," vysekl mu poklonu další nováček na MS Petr Nedvěd.

Měl jsem i štěstí, přiznal hrdina zápasu

Kovář před zápasem předvídal, že proti silnějším mužstvům by byl ve větším zápřahu, nakonec se ale rozhodně nenudil ani proti Dánům. "Asi jsem to trochu zakřiknul. Dánové měli několik nebezpečných brejků a nevyšlo jim několik přečíslení. Kdyby tehdy trefili bránu, tak to mohlo dopadnout špatně. Párkrát jsem měl i štěstí, ale to k tomu prostě patří. Nevím, jestli jsme si to zasloužili, ale vyhrát jsme chtěli a jsme rádi, že se to nakonec povedlo," říkal sám gólman.

Vychytanou nulu si nijak zvlášť neužíval. "Spíš mi blesklo hlavou, že jsme se na to první vítězství hodně nadřeli. A čeká nás ještě dost těžkých zápasů. Klíčové bylo, že Dánové neproměnili přesilovku pět na tři. Pak jsme na ně trochu nastoupili a všechno dokonal krásný gól na 2:0. Byl to první zápas na mistrovství, tak bylo jasné, že to nebude jednoduché," dodal Kovář.

Návštěva byla ostudná, Nedvěd vzpomínal na Brno

"Nebyl to sice moc nádhernej zápas pro oči, ale hraje se na vítězství, což jsme dokázali. Snad nám to dodá sebevědomí do dalších zápasů," přeje si Nedvěd, kterého zklamala malá návštěva v hale. "Návštěva byla ostudná. Když si člověk vzpomněl na Brno...," připomněl Hadamczik. "Tady je obrovská hala a ta je při zápase mistrovství světa skoro prázdná," komentoval 1610 diváků.

Více z nich bylo oblečeno do dánských dresů, ovšem jejich hrdinové nakonec znovu odcházeli jako poražení. A to i přesto, že měli v zápase více šancí a dokonce český tým přestříleli. "Byl to pro nás těžký zápas, ale všichni musíme cítit trochu zklamání. Měli jsme být úspěšnější v přesilových hrách, především v té pět na tři," litoval na pozápasové tiskové konferenci švédský trenér Dánska Per Bäckman.

Reklama

Související témata: