Hlavní obsah

Bělorusko - Finsko 0:1Finský obhájce titulu se na úvod trápil s Bělorusy

MinutaMin. Tým Hráč Akce
20. Niskala 0 : 1
Záznam online reportáže

Helsinky

Hokejisté Finska, kteří obhajují titul mistrů světa z minulého roku, ve svém úvodním vystoupení na letošním šampionátu porazili v základní skupině na domácím ledě v Helsinkách Bělorusko 1:0. Jediný gól zápasu vstřelil v závěru první třetiny obránce Janne Niskala.

Foto: ČTK/AP

Anssi Salmela z Finska (vpředu) a Bělorus Alexander Kulakov bojují o kotouč.

Článek

Finové se do soupeře zakousli s vervou a v průběhu úvodní části ho přestříleli jasným poměrem 13:2. Už tyto okamžiky ale naznačily, že pro Seveřany bude obrovskou překážkou skvěle chytající gólman Koval. Na tom postupně ztroskotali Joensuu, Komarov i Koivu. A když už byl Koval překonán, zachránila ho konstrukce branky.

Bělorusové přečkali i oslabení ve 12. minutě, a když už se zdálo, že se budou moci o přestávce nadechnout za vyrovnaného bezbrankového stavu, propálil vše před sebou bek Niskala a rozjásal domácí fanoušky. Ti však v tu chvíli asi jen sotva tušili, že půjde o poslední trefu, kterou v utkání uvidí.

V druhé třetině si na Kovala nepřišel znovu Koivu, v 38. minutě mohl z obrovské příležitosti zvýšit Immonen, jenže když už překonával Kovala, zaskočili za gólmana před brankovou čárou jeho spoluhráči. S blížícím se koncem zápasu Finové čím dál více sázeli na obranu a bezchybného Lehtonena mezi tyčemi.

Pět minut před vypršením základní hrací doby ovšem přišel závar ve finském brankovišti a Kaljužnyj s Kolcovem byli jen kousek od vyrovnání. Ani závěrečná hra Bělorusů bez gólmana ovšem gól nepřinesla.

Mistrovství světa v ledním hokeji:
Skupina A (Helsinky):
Bělorusko - Finsko 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)
Branka a nahrávky: 20. Niskala (M. Koivu, Mikael Granlund). Rozhodčí: Johansson, Lärking (oba Švéd.) - Schulz (Něm.), Wilmot (oba Kan.). Vyloučení: 7:4. Bez využití. Diváci: 12.354.
Bělorusko: Koval - Denisov, Korobov, Goroško, Kosťučenok, Stasenko, Černook, Graborenko - Stěpanov, Grabovskij, Ugarov - Kolcov, Kaljužnyj, Kovyršin - Meleško, Stas, Drozd - Kolosov, Kitarov, Kulakov. Trenér: Karri Heikkilä.
Finsko: Lehtonen - Mäenpää, Hietanen, Niskala, Salmela, Väänänen, Järvinen, Kukkonen, Jaakola - J. Jokinen, M. Koivu, Filppula - Pesonen, Immonen, Mikael Granlund - Joensuu, N. Kapanen, Komarov - Pyörälä, Kontiola, Pihlström. Trenér: Jukka Jalonen.

Reklama

Související témata: