Hlavní obsah

Švédsko - Česko 4:1České hokejové rozčarovaní. Švédská preciznost slavila úspěch

MinutaMin. Tým Hráč Akce
3. Franzen 1 : 0
21. Kronwall 2 : 0
44. Petružálek 2 : 1
51. Lundqvist 3 : 1
59. Persson 4 : 1
Záznam online reportáže

Aktualizováno

Liknavý rozjezd předvádí česká hokejová reprezentace na mistrovství světa ve Stockholmu. Co stačilo na Dánsko, nestačilo už na Švédsko. Domácí vyhráli 4:1, když rozhodly dva góly ze začátku prvních dvou třetin. Hráči pod vedením trenéra Aloise Hadamczika ve druhé polovině utkání zlepšili svůj výkon, ale na zvrat se už nevzmohli.

Foto: Petr Josek, Reuters

Niklas Kronwall a Petr Průcha a jejich boxerská vložka.

Článek
Fotogalerie

Proti severskému týmu se postavil do branky Jakub Štěpánek, v obraně se ale neukázal Zdeněk Kutlák, který byl na konci utkání s Dánskem naražen na hrazení a klání nedohrál. Z tohoto důvodu byl na soupisku dopsán Tomáš Mojžíš, který se v sobotu zařadil do základní sestavy.

Třetí minuta, a švédský tým už vedl. Štěpánek předvedl skvělý zákrok, ale důraz domácích slavil úspěch, Franzén se jako první v tomto zápase zapsal mezi střelce. České mužstvo se muselo poté za dvě minuty bránit, hrálo ve čtyřech proti pěti. Po této příležitosti se ale skóre neměnilo.

Postupem času se Švédové dostávali do dalších slibných šancí, Štěpánek si nemohl na nedostatek práce stěžovat, ale odolával. I na druhé straně Fasth musel ukázat své umění, přesto stále držel nulu. Tento stav mohla změnit česká přesilová hra, která začala ve dvanácté minutě. Jenže srovnání se nekonalo, hráči pod vedením trenéra Hadamczika nedostali švédského brankáře pod tlak.

Padesát sekund uběhlo z druhé třetiny a Švédové se opět radovali

Padesát sekund uběhlo z druhé třetiny a Švédové se zase radovali, špatný český vstup do prostřední části. Kronwall nahazoval na branku téměř z nulového úhlu, přesto puk skončil za brankovou čárou - 2:0.

Snížení se mohl český tým dočkat ve druhé přesilovce, první hodně nevyšla, nyní mohla přijít náprava. Místo gólu ale přišla boxerská vložka a rozhodčí vylučovali na obou stranách.

Po polovině zápasu Česko prohrávalo o dva góly a předváděný výkon stále měl do ideálu daleko. To potvrdila i střela Aleše Hemského, velká šance, ale útočník netrefil branku. Změna mohla přijít ve třetí početní výhodě. Výsledkem byl ale jen jeden zákrok švédského gólmana. Poté se faulu dopustil Mojžíš a domácí dohrávali třetinu s hráčem navíc. Sice gól nevstřelili, ale Štěpánek se potil. Hned z protiútoku šli Češi do přečíslení, ale gól zase nedokázali dát.

Jediný gól Česka vstřelil Petružálek

Vstup do třetí dvacetiminutovky mohl být pro český tým úspěšný, ale střela Milana Michálka byla zničena Fasthem. Po třech minutách Češi špatně střídali, ale Hedman stoprocentní šanci doslova spálil, do střely sáhl Petr Čáslava. Za půl minuty ale chyboval švédský brankář, který nahrál přímo na hůl Jakuba Petružálka a ten ve 44. minutě snížil na 1:2.

Po deseti minutách třetí části přišla střela od modré čáry, povedená teč a Švédsko opět vedlo o dva góly. Čtvrtou trefu zápasu si připsal Lunqvist.

Do konce zbývalo 150 sekund a čeští trenéři odvolali brankáře, ale puk skončil ve druhé brance a bylo rozhodnuto - 4:1.

Zápas základní skupiny B
Švédsko - Česko 4:1 (1:0, 1:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 3. Franzén (Zetterberg, Eriksson), 21. N. Kronwall (Zetterberg, Eriksson), 51. J. Lundqvist (Persson, Larsson), 59. Persson (Hedman) - 44. Petružálek (Hemský). Rozhodčí: Boman, Levonen (oba Fin.) - Arm (Švýc.), Dědulja (Běl.). Vyloučení: 4:3. Bez využití. Diváci: 10 076.
V. Fasth - S. Kronwall, Brodin, N. Kronwall, Karlsson, Hjalmarsson, Hedman - Franzén, Zetterberg, Eriksson - Järnkrok, Landeskog, Silfverberg - Alfredsson, Krüger, Stalberg - Larsson, Persson, J. Lundqvist. Trenéři: Pär Marts, Peter Popovic, Roger Rönnberg a Rikard Grönberg.
Štěpánek - Blaťák, Nakládal, Němec, Čáslava, Mojžíš, Krajíček - Tenkrát, Plekanec, Frolík - Průcha, Krejčí, M. Michálek - Hemský, P. Nedvěd, Vondrka - Petružálek, Novotný, Kašpar. Trenéři: Alois Hadamczik a Josef Paleček.

Reklama

Související témata: