Hlavní obsah

Italové a Francouzi se vzepřeli osudu, sparťana Treilleho čeká na MS trest

Stockholm

Počítalo se s nimi jen do počtu, Italové a Francouzi rozhodně nepatří mezi týmy, které by mohly na hokejovém mistrovství světa něčím překvapit. Ale přesto se jim to během první květnové neděle podařilo. Ve Stockholmu udolali nesoustředěné Dánsko 4:3 v prodloužení, když vedli už o dvě branky. Podobné překvapení dokázali Francouzi, kteří takřka ve stejnou dobu porazili Kazachstán dokonce 6:3.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Francouzský útočník Sacha Treille (vpravo) se raduje z branky do sítě Kazachstánu.

Článek

Je to teprve potřetí za posledních pět let, co mohou hokejisté Itálie slavit vítězný zápas na elitním mistrovství světa. Loni mezi elitou nehráli, rok předtím porazili Kazachstán, což je však stejně neuchránilo od sestupu. Na šampionátu 2009 zase chyběli, turnajem v roce 2008 prošli bez vítězství, a na MS 2007 porazili jen Lotyšsko. Nyní si připsali skalp dalšího soupeře.

Italové vedli nad Dánskem překvapivě 2:0 po první třetině. Seveřané sice ve druhé části skóre otočili, ale De Marchi brzy vyrovnal a hrdinou se hned v první minutě prodloužení stal Giulio Scandella. "Viděl jsem, že jejich obránce jel střídat a mě se najednou otevřel prostor," radoval se střelec vítězné branky.

Ještě více nadšení jsou Francouzi, kteří zničili Kazachstán po výsledku 6:3, na čemž se jedním gólem podílel Sacha Treille. Útočník pražské Sparty si však zápas neužil do konce, protože byl za faul na hlavu vyloučen do konce zápasu a čeká jej disciplinární řízení IIHF. Hlavní hvězdou Francouzů byl jejich brankář Cristobal Huet.

"Příjemný pocit vyhrát zápas," usmíval se po zápase Huet. "Je to krok dopředu, což nám může pomoci k dalším možným vítězstvím. Ale ještě je před námi na turnaji pět těžkých zápasů," připomněl gólman, jenž v roce 2010 přispěl k vítězství Chicaga ve Stanley Cupu.

Francouzi před rokem na MS porazili Bělorusy, což jim zajistilo osmifinálovu skupinu, ale všechny ostatní zápasy beztak prohráli. Největším úspěchem reprezentace v novodobé historii je osmé místo na mistrovství světa 1995.

Reklama

Související témata: