Hlavní obsah

S Nory má přijít víc gólů, hokejisté nechtějí další Mannheim

Stockholm

Trojblok severských soupeřů na mistrovství světa zakončí čeští hokejisté pondělním zápasem s Norskem. Po utrápené výhře s Dány a porážce s domácím týmem chtějí ve Stockholmu předvést lepší produktivitu a vstřelit více branek. O podcenění nemůže být řeč, jen dva roky stará porážka z Mannheimu byla dostatečným varováním.

Foto: Milan Malíček, Právo

Petr Průcha (vlevo), Petr Nedvěd (uprostřed) a Michael Frolík na tréninku hokejové reprezentace.

Článek

Ani s Jaromírem Jágrem v sestavě nedokázali Češi na MS 2010 porazit hokejisty Norska, ačkoliv právě slavná osmašedesátka vstřelila dvě branky. Jenže nikdo z jeho spoluhráčů se už nepřidal a norští vikingové slavili historicky první výhru nad Českem 3:2.

Norové na stejném turnaji porazili i Švýcary, což si zopakovali i na loňském šampionátu. V Košicích navíc v základní skupině MS senzačně udolali i reprezentaci Švédska 5:4. Tehdy došli až do čtvrtfinále, kde prohráli s pozdějšími šampióny z Finska. V přípravě na letošní mistrovství světa zase porazili v Bratislavě Slovensko.

"Tyhle země se výkonnostně hodně vyrovnávají a každý může jednou vyskočit. Norům se to povedlo proti nám v roce 2010. I proto ten zápas nesmíme podcenit a v pondělí získat další tři body," varuje český útočník Lukáš Kašpar, který porážku před dvěma lety zažil na vlastní kůži. Spolu s ním pamatují první prohru s Norskem i Blaťák, Čáslava, Novotný a Koukal.

Musíme se nutit do střelby, nabádá Nedvěd

"Bude to asi podobný zápas jako s Dány. To jsou týmy, které rychle bruslí a dobře brání. My musíme zvednout produktivitu. Je tady široké kluziště, takže nás to svádí si hodně přihrávat, jenže my potřebujeme, aby nám tam padalo víc gólů. Takže se musíme zlepšit v útoku, víc se nutit do střelby," přidává své rady Petr Nedvěd.

"Na začátku mají tyhle týmy zpravidla hodně sil, ale co jsem slyšel, tak postupem turnaje pak trochu odpadávají," myslí si také nejzkušenější z českých hráčů.

Norové mají ovšem složitý úvod šampionátu. Nejprve museli čelit nabuzeným domácím Švédům a pak smolně prohráli s Rusy, když jim sudí neuznali zřejmě zcela regulérní gól. A teď je čeká další ze silné trojice stockholmské skupiny MS.

"V Norsku nemáme žádné hokejové superhvězdy, ale hrajeme jako jeden tým. My říkáme, že když hrajeme s naší vlajkou na hrudi, tak jsme připraveni za naši zemi bojovat až do krve," naznačuje velké odhodlání dlouholetý kapitán norských hokejistů Tommy Jakobsen.

Reklama

Související témata: