Hlavní obsah

Handzuš pomohl Slovákům k první výhře, stále však není fit

Helsinky

Hokejistům Slovenska pomohl k první výhře na mistrovství světa i zkušený útočník Michal Handzuš. Světový šampion z roku 2002 se k týmu připojil již v pátek, do turnaje ale zasáhl až v pondělí. I díky němu svěřenci trenéra Vladimíra Vůjtka porazili tým USA 4:2 a získali první tři body v základní skupině A.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Paul Stastny z USA skóruje proti Slovákům. Marně ho bránil Michal Handzuš.

Článek

"Nebyla to otázka štěstí, hráli jsme velmi dobře. Vyhráli jsme zaslouženě, protože až na deset minut ve druhé třetině jsme byli Američanům minimálně vyrovnaným soupeřem," pochvaloval si Handzuš po zápase. "Výkon i výhra nám dodají sebevědomí. Je to ale jen jedna výhra, když chceme postoupit, potřebujeme přidat další," podotkl centr San Jose na webu hokej.sk.

Pětatřicetiletý útočník reprezentuje Slovensko i přesto, že v závěru klubové sezony měl zdravotní problémy a stále není stoprocentně fit. "Uvidíme, jak se budu cítit v příštích dnech. Momentálně se ale cítím nejlépe za poslední tři čtyři měsíce," uvedl Handzuš, který odehrál v play-off NHL jen dva zápasy a i v Helsinkách nastoupil "pod injekcemi".

I proto nechtěl bezprostředně po zápase říct, zda bude hrát v dalším duelu. "Budu se rozhodovat zápas od zápasu. Musím ale pochválit Branka (Radivojeviče) a Tomáše (Kopeckého), kterým to stačilo dávat a oni všechno parádně odjezdili," ocenil Handzuš spoluhráče v elitní formaci.

Důležitým momentem zápasu proti Američanům byl úvod, který se Slovákům povedl. Do vedení se dostali již v první minutě a úvodní třetinu vyhráli 3:1. "Gólový úvod nám hodně zvedl sebevědomí a pak nám pomohl i gól, který jsme dali šest sekund před první přestávkou. Pak jsme sice protahovali střídání a Američané převzali iniciativu, ale ve třetí třetině jsme to naštěstí měli pod kontrolou. I když oni nastřelili tyčku," řekl Handzuš.

Slováci mají jen tři body, ale odehráli zápasy se všemi favority skupiny. Nyní je čekají Kazachstán, Bělorusko a Švýcarsko. "I další zápas proti Kazachstánu bude hodně těžký. Dá se očekávat, že bude velmi pozorně bránit," dodal Handzuš.

Reklama