Hlavní obsah

Bělorusko - Kazachstán 3:2Bělorusové otočili zápas s Kazachstánem a na MS urvali první body

MinutaMin. Tým Hráč Akce
3. Krasnoslobodcev 0 : 1
28. Krasnoslobodcev 0 : 2
29. Kolcov 1 : 2
34. Grabovskij 2 : 2
34. Kovyršin 3 : 2
Záznam online reportáže

Helsinky

Hokejisté Běloruska si připsali na konto první body na letošním světovém šampionátu, když v základní skupině v Helsinkách porazili Kazachstán 3:2. Kazaši, kteří naopak zůstali bez bodu, vedli v průběhu zápasu 2:0, ale Bělorusko vývoj ještě do konce druhé části otočilo.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Bělorus Sergej Drozd (vlevo) v souboji s Vitalijem Novopashinem z Kazachstánu.

Článek

První část hry příliš oku lahodících hokejových momentů nenabídla. Už na konci druhé minuty si pomohl faulem Bumagin, ale Bělorusové místo využití početní výhody sami inkasovali. Po obrovské chybě Stěpanova se k puku dostal Krasnoslobodcev a propálil bezmocného Mezina. Střelec gólu mohl později zvýšit, ale tentokrát byl úspěšnější běloruský gólman.

Vše podstatné pro výsledek zápasu se nakonec vměstnalo do šesti minut a deseti vteřin druhé třetiny. Při hře čtyři na čtyři nahodil Krasnoslobodcev obloučkem puk směrem k běloruské brance, ten sice nemířil mezi tyče, ale nešťastník Mezin, jemuž prošel mezi betony, ho sám umístil za brankovou čáru.

Kazaši navíc poté dohrávali přesilovku, jenže v útočném pásmu osudově chybovali, pláchl jim rychlík Kolcov a přesnou střelou na vyrážečku snížil. V 34. minutě si Grabovskij pohrál s gólmanem Jeremejevem, vytáhl ho z branky, za jeho zády uklidil puk do sítě a vyrovnal. Jen 15 vteřin nato navíc napřáhl Kovyršin a tečovanou ranou dokonal obrat.

Mezin odčinil svou chybu v 46. minutě, kdy se proti němu řítil Bumagin, na druhé straně v obdobné situaci neuspěl Meleško. Kazaši s blížícím se koncem duelu stupňovali tlak a v 58. minutě byli po závaru v Mezinově brankovišti blízko vyrovnání, ale nakonec se třetího gólu nedočkali ani při více než minutové power play.

Mistrovství světa v ledním hokeji:
Skupina A (Helsinky):
Bělorusko - Kazachstán 3:2 (0:1, 3:1, 0:0)
Branky a nahrávky: 29. Kolcov, 34. Grabovskij (Graborenko), 34. Kovyršin - 3. Krasnoslobodcev, 28. Krasnoslobodcev (Dudarev, Jeremejev). Rozhodčí: Fraňo (ČR), Levonen (Fin.) - Kilian (Nor.), Wilmot (Kan.). Vyloučení: 6:3. Bez využití. V oslabení: 1:1. Diváci: 3221.
Bělorusko: Mezin - Denisov, Korobov, Goroško, Kosťučenok, Stasenko, Černook, Graborenko - Ugarov, Grabovskij, Kaljužnyj - Kolcov, Kovyršin, Kulakov - Meleško, Stas, Drozd - Kolosov, Kitarov, Stěpanov. Trenér: Karri Heikkilä.
Kazachstán: Jeremejev - Novopašin, Šemelin, Jakovenko, Troščinskij, Litviněnko, Fadějev, Savčenko, Kolesnikov - Žajlajov, Upper, Puškarev - Rymarev, Dudarev, Krasnoslobodcev - Bumagin, Poliščuk, Romanov - Spiridonov, Savenkov, Voroncov. Trenér: Andrej Šajanov.

Reklama

Související témata: