Hlavní obsah

Že mi Dominátor zničil kariéru? Ale ne, odmítá Ted Nolan na lavičce Lotyšů

Jirka G. Novák, StockholmSport.cz

Je to už dlouhých patnáct let, co jeho jméno plnilo v zámoří stránky novin. Ted Nolan byl tehdy hlavním koučem týmu NHL Buffalo Sabres a za rok 1997 dokonce dostal cenu pro nejlepšího kouče NHL. Jenže pak přišel velký zlom - pro neshody s českým fenoménem v brance Dominikem Haškem v klubu skončil a začal jeho trenérský pád.

Foto: Peter Steffen, DPA

Trenér lotyšských hokejistů Ted Nolan

Článek

Těžko mohl mít Ted Nolan lépe nastartovanou kariéru. Ve své druhé sezóně v NHL dovedl Buffalo k vítězství v divizi a tým byl dobře nažhavený i na play off. Jenže náhle vybublaly na povrch trenérovy neshody s největší hvězdou týmu, brankářem Dominikem Haškem. Ten odstoupil ze třetího zápasu prvního kola s Ottawou pro potíže s kolenem a Nolan měl tehdy před novináři jeho zranění zpochybňovat a vyjádřit se ve smyslu, že neumí unést psychický tlak.

Buffalo sice s náhradníkem Shieldsem Ottawu vyřadilo, ale v dalším kole pro něj sezóna skončila. Nicméně Nolan dostal Jack Adams Trophy, Hašek zase poprvé získal Hart Trophy. A vyjádřil se, že by se s Nolanem nerad setkal na začátku další sezóny. Stalo se a Nolan se i s cenou pro nejlepšího kouče NHL ocitl na dlažbě.

Média to s Haškem nafoukla

Žádnou zášť vůči Haškovi ale po tolika letech necítí. „Ale ne, věci kolem nás se dějí z různých důvodů, to se zkrátka někdy stává," vysvětloval Nolan Sport.cz. „Myslím, že média to tehdy trochu víc nafoukla, psalo se o tom, že Dom nemá rád mě a já že zase nesnáším jeho. Jenže až takhle vypjaté to tehdy zase nebylo, nicméně pro média to bylo dobré sousto," snažil se uvést věci na pravou míru.

Dokonce by se nebránil tomu potkat se s Dominikem Haškem po letech znovu. „Od té doby jsme se v podstatě potkali jen jednou a jen se letmo pozdravili, neměli jsme příležitost si promluvit. A vlastně si myslím, že by nebylo špatné to jednoho dne udělat," myslí si Nolan, kterému po aféře s českým gólmanem trvalo dlouhých deset let, než se znovu posadil na střídačku týmu v NHL.

V sezóně 2006/07 jej angažovali New York Islanders, kde vydržel dva roky. V letech 2009-2011 byl viceprezidentem klubu nižší AHL Rochester Americans, k trénování se vrátil v srpnu 2011, kdy se stal hlavním koučem reprezentace Lotyšska. V těchto dnech s týmem zažívá své první mistrovství světa a ve čtvrtek bude čelit českým hokejistům.

Lotyši? Inspirující národ

„Češi mají velmi dobrý tým. Společně se Švédy a Rusy patří ke třem nejsilnějším týmům naší skupiny a zápasy s takovými mužstvy nás zvedají na vyšší úroveň," říká Nolan, jenž v Lotyšsku tráví hodně času a na MS zatím slaví úspěchy. Po porážce s Ruskem Lotyši porazili Německo a Itálii, v tabulce skupiny jsou dokonce před Čechy.

Slušné na nováčka u jakékoli reprezentace. „Opravdu si to velmi užívám. Je velmi zajímavé vést národní tým, zvláště u takové malé země, jakou je Lotyšsko. Mám velký respekt k hráčům a všem, kteří reprezentují tento malý národ a je to pro mne velmi inspirující," vyznal se Nolan.

A hodně se mu zamlouvají i fanoušci baltické země, tradičně velmi hluční a na svoje hráče hodně hrdí. „Miluji to, jak nás povzbuzují, projevují velkou vášeň pro hokej. Myslím, že jsou to ti opravdu nejvěrnější fanoušci na světě," nešetří slovy chvály.

Reklama

Související témata: