Hlavní obsah

Kazachstán - USA 2:3 PPAmeričané se s Kazachy trápili, rozhodl až gól Faulka v prodloužení

MinutaMin. Tým Hráč Akce
35. Brown 0 : 1
39. Puškarev 1 : 1
45. Faulk 1 : 2
56. Žajlajov 2 : 2
65. Faulk 2 : 3
Záznam online reportáže

Helsinky

Hokejisté USA porazili ve svém pátém zápase na mistrovství světa v Helsinkách Kazachstán 3:2 v prodloužení. Kazaši se tak postarali o jedno z překvapení turnaje, na kterém získali premiérový bod. O výhře favorita rozhodl 22 sekund před koncem prodloužení svým druhým gólem Justin Faulk.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Alex Boligoski (vlevo) se raduje se svým spoluhráčem z USA Justinem Faulkem z branky.

Článek

Kazaši jako jediný tým na turnaji měli na bodovém kontě před začátkem zápasu nulu, s Američany ale dlouho "žili". Vysoce favorizovaní zámořští hráči měli sice od začátku střeleckou převahu, gólově se jim ale prosadit nedařilo.

Brankář Kolesnik držel čisté konto až do 35. minuty, kdy jej překonal po sólové akci Brown. Předtím ale zkušený gólman předvedl několik výborných zákroků, hned několikrát na něj nevyzrál například Abdelkader.

Nováček MS a hlavní adept na sestup z helsinské základní skupiny ale dokázal ještě v druhé třetině vyrovnat. V přesilové hře překonal bezmocného Bachmana Puškarev, který měl více štěstí než jeho spoluhráč Romanov, jenž ještě za nerozhodného stavu trefil tyč.

V 45. minutě posunul Američany do vedení Faulk, ale k tříbodové výhře přesto zápas dovést nedokázali. Nadšeně bojující Kazachstán totiž využil slabšího výkonu favorita a v 56. minutě vyrovnal. Muselo se tak prodlužovat.

V nastavené pětiminutovce byli aktivnější hráči USA, gólově se však prosadili až v momentě, kdy již soupeř věřil, že si dokáže vynutit i samostatné nájezdy.

Mistrovství světa v ledním hokeji:
Skupina A (Helsinky):
USA - Kazachstán 3:2 v prodl. (0:0, 1:1, 1:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 35. Brown (Abdelkader), 45. Faulk (Goligoski), 65. Faulk (Pacioretty, Stastny) - 39. Puškarev (Žajlajov, Upper), 56. Žajlajov (Puškarev, Novopašin). Rozhodčí: Levonen (Fin.), Lewis (Kan.) - Blümel (ČR), Schrader (Něm.). Vyloučení: 2:1. Využití: 0:1. Diváci: 9856.
USA: Bachman - Fowler, Johnson, Faulk, Goligoski, Petry, Butler, Braun - Ryan, Stastny, Pacioretty - Okposo, Slater, Lasch - Atkinson, Abdelkader, Brown - Crabb, Thompson, Dwyer - Smith. Trenér: Scott Gordon.
Kazachstán: Kolesnik - Novopašin, Šemelin, Jakovenko, Troščinskij, Litviněnko, Savčenko, Fadějev, Korabejnikov - Puškarev, Upper, Žajlajov - Dudarev, Krasnoslobodcev, Rymarev - Bumagin, Poliščuk, Romanov - Voroncov, Spiridonov, Kolesnikov. Trenér: Andrej Šajanov.

Reklama

Související témata: