Hlavní obsah

VIDEO: Jemelin je špinavec, zlobí se Švédi. My hráli čestně, kontroval Rus

Stockholm

Páteční souboj domácího Švédska proti Rusku lze bez nadsázky označit za dosavadní vrchol hokejového mistrovství světa. Narvaná hala Globen viděla strhující drama s nešťastným koncem pro švédské barvy. Ačkoliv tým Tre kronor vedl o dva góly, nakonec musel spolknout hodně hořkou porážku 3:7.

Jemelinův teatrální pád

 
Článek

To byla zásluha především fenomenálního Jevgenije Malkina, který zaznamenal hattrick a u dalších dvou branek asistoval. „Byl to náš nejlepší zápas na turnaji a postupně budeme zápas od zápasu ještě lepší. Jenom touhle výhrou šampionát nekončí," prohlásil po zápase ruský útočník.

Franzén vs. Jemelin

Celý zápas provázela řada šarvátek, přičemž hlavními aktéry byli od začátku švédský obr Johan Franzén a ruský bek Alexej Jemelin. Začalo to už na konci první třetiny, kdy Jemelin po odpískání píchl hokejkou Franzéna do slabin, což ovšem rozhodčí posoudili jako sekání.

„Bylo to jasné píchnutí hokejkou," vykládal švédský obránce Victor Hedman a vzkázal Jemelinovi ať se modlí, aby se na ledě nepotkali znovu. „Když jsou na MS ti nejlepší světoví hráči, tak by tu měli být i stejně kvalitní rozhodčí. A ti měli Jemelina potrestat za píchnutí hokejkou.  Pak se ten zápas mohl vyvíjet úplně jinak," měla jasno i největší hvězda Švédů Henrik Zetterberg.

„Normálně jsme se postrkovali na brankovišti a nikdo z nás nechtěl ustoupit. Nešlo o nějaký vážný konflikt, já prostě jen nechtěl ustoupit z pozice. Ano, neudržel jsem tam emoce a uznávám vinu. Ale vrátit už to nejde," přidal svůj úhel pohledu Jemelin. „My chtěli hrát čestně. Jenže soupeř na to nepřistoupil a pak byl po právu vylučován," dodal.

Franzénovo utrpení vrcholilo

Rusové přečkali oslabení bez újmy, ovšem v polovině zápasu už inkasovali, když právě Franzén zvyšoval na 3:1. A pak se Jemelin postaral o další rozruch, když trochu teatrálně upadl při další strkačce s Franzénem a na trestnou lavici tentokrát musel Švéd. A Malkin v přesilovce snížil. Ani ne minutu poté se vydal ztrestat Jemelina za branku Landeskog a vzápětí se rozparáděný Franzén pustil nejdříve do Nikulina a hned se sápal i na Malkina.

V tu chvíli začali ruští novináři na tribuně pokukovat po trenérovi sborné, zda na velkého Švéda nepošle jako mstitele obrovitého Alexandra Svitova. Nestalo se, Rusové odpověděli góly a Franzén vyloučený na 2+2 minuty musel potupně sledovat, jak právě Jemelin vyrovnává na 3:3 a Perežogin v další přesilovce posílá sbornou do vedení.

A sotva se vrátil na led, tak Malkin přidal pátý gól. Jenže ani tím ještě Franzénovo páteční utrpení neskončilo. V 46. minutě jej totiž Kalinin udeřil hokejkou tak, že mu zlomil nos. „Doufáme, že po víkendu bude moci zase hrát. Snad je nějaká možnost, jak hrát i se zlomeným nosem," zoufá si vedoucí švédské reprezentace a bývalý hráč Johan Garpenlöv.

Malkin: V pěti na nás neměli

Kalinin dostal trest na pět minut a do konce utkání, jenže domácí poslední šanci, jak ještě s utkáním za stavu 3:5 něco udělat, promrhali. „Že v té pětiminutové přesilovce neskórovali, bylo klíčové. My to ubránili a pak sebrali síly na další góly," liboval si Malkin, jenž v 52. minutě zkompletoval hattrick.

Že se spoluhráči zápas zvládnou, věřil i za nepříznivého stavu 1:3. „My svoji hru prakticky nic nezměnili. Hlavní bylo nenechat se zbytečně vylučovat, o čemž jsme mluvili v kabině. Protože všechny tři góly vstřelili Švédi v přesilovce. Když se hrálo v pěti, tak už to byl náš zápas a soupeř na nás neměl," prohlásil Malkin.

„Tohle byla zatraceně těžká porážka. Vedli jsme 3:1 a nakonec všechno ztratili," kroutil po zápase hlavou švédský brankář Viktor Fasth. A přidal se ke kritice úhlavního nepřítele Švédů Jemelina. „Nechápu, proč ho za píchnutí holí nevyloučili do konce utkání. To byla od něj pěkná špinavost."

Skupina A (Helsinky)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Kanada 7 35 : 15 19
2 USA 7 32 : 17 16
3 Finsko 7 21 : 14 15
4 Slovensko 7 21 : 13 15
5 Francie 7 21 : 32 9
6 Švýcarsko 7 16 : 21 6
7 Bělorusko 7 11 : 23 3
8 Kazachstán 7 11 : 33 1

Skupina B (Stockholm)

PořadíPoř. Tým Z Skóre Body
1 Rusko 7 27 : 8 21
2 Švédsko 7 29 : 15 18
3 Česko 7 24 : 11 14
4 Norsko 7 33 : 19 13
5 Lotyšsko 7 11 : 19 6
6 Německo 7 14 : 31 6
7 Dánsko 7 13 : 23 4
8 Itálie 7 6 : 31 2

Reklama

Související témata: