Hlavní obsah

Češi dumají nad tím, jak zastavit rozjetou mašinu Malkina

Jirka G. Novák (Stockholm)Sport.cz

Páteční zápas ruských hokejistů na mistrovství světa se Švédskem ukázal, jak je těžké či dokonce nemožné zastavit Jevgenije Malkina. Ruský bohatýr při famózním obratu sborné z 1:3 na konečných 7:3 zaznamenal tři branky a dvě přihrávky a předvedl, že je zřejmě nejlepším hokejistou světa současnosti. Dostatečné varování pro český tým, který hraje s Rusy v neděli.

Foto: Petr Josek, Reuters

Radost ruského hokejisty Jevgenije Malkina

Článek

„Famózní hráč. Už předchozí zápasy Rusů rozhodoval a podívejte se na statistiky z utkání se Švédy: celkem strávil na ledě patnáct minut a za tu dobu nasbíral tři góly a dvě nahrávky. Co k tomu dodat?" vyzdvihl ruského hráče trenér české reprezentace Alois Hadamczik a dumá nad tím, co s Malkinem udělat.

Hadamczik: On dá gól i nahozením puku naslepo

„Přemýšlíme nad tím, jak takového hráče obsadit. Nebudeme hrát přímo na něj, ale musíme mu věnovat zvýšenou pozornost. Těžko se obsazuje, protože je mimořádně individuálně vybavený. Navíc má takové štěstí od boha, že když hodí puk naslepo na bránu, tak i z toho může být gól," říká s nadsázkou český kouč.

Jaký tedy na něj bude platit recept? Konkrétní řešení Hadamczik nemá. „Mám pocit, že na malém hřišti by bylo jednodušší Malkina uhlídat... Ale tady je těžké ho pochytat, navíc má skvělé periférní vidění, takže když obsadíte jeho, těží z jeho nahrávek spoluhráči."

Frolík: Očekávejte i neočekáváné

Švédové zkoušeli Malkina rozhodit tvrdou hrou. Franzén se na něj v jednu chvíli vrhl u zadního mantinelu, často se ho snažil vyvést z míry Landeskog. Ačkoliv se to domácím nakonec nepovedlo, je to jedna z cest, jak mu zápas otrávit. „Zkusit mu hrát do těla a hru mu znepříjemnit, hlavně mu nechodit na ty jeho kličky. On dovede věci, které byste nikdy neočekávali, takže pozor," říká Michael Frolík, jenž se s ruským forvardem potkává při zápasech v NHL.

„To, co dokázal v letošní sezóně NHL, bylo fantastické a potvrzuje to i tady na mistrovství světa," oceňuje Frolík. A se superlativy se přidává i Petr Průcha: „Každý den sleduju v Rusku highlighty z NHL a to, co vždycky předvádí Malkin, je neskutečný. Je to momentálně jeden z nejlepších hráčů na světě, ne-li vůbec nejlepší. Musíte si ho držet blízko u těla, ale takovýho hráče je to opravdu těžký," řekl útočník ruského Petrohradu.

Reklama

Související témata: