Hlavní obsah

Sestřelený Jágr a zkrvavený Rachůnek - z posledních bitev s Rusy mrazí

Stockholm

Poslední zápasy s Ruskem na velkých světových turnajích končily pro české hokejisty často dosti bolestivě. V týmu sborné se pokaždé objevili hráči, kteří dávali Čechům tvrdě pocítit, že je zkrátka nemají v oblibě. Můžeme se něčeho podobného obávat i v nedělním duelu na mistrovství světa ve Finsku a Švédsku?

Foto: David W Cerny, Reuters

Souboje s Ruskem v poslední době české hokejisty bolely

Článek

Dobré zprávy na úvod: Rusko už nevede trenér Vjačeslav Bykov, který hráče často naváděl ke špinavostem. A v kádru na MS není ani Jevgenij Arťuchin, kterého při letní návštěvě Hradce Králové čeští fanoušci vypískali. Z NHL nepřijel ani Alexander Radulov, na kterého české dresy působily jako červená barva na rozzuřeného býka. A naštěstí nenastoupí ani provokatér Alexej Jemelin, kterého od pátku nenávidí celé Švédsko.

Výběr trenéra Biljaletdinova se do zmiňovaného zápasu se Švédy projevoval v poklidu. Žádné excesy ani provokace, žádní Rusové nefigurovali ani mezi nejtrestanějšimi hráči turnaje. Proti domácímu výběru ale přece jen sborná ukázala i své „běsi". Jemelin nejprve píchl holí Franzéna a Kalinin pak stejnému hráči přerazil hokejkou nos.

Svitov pěstmi zatím nemáchá

Naštěstí pro nás oba hráče direktoriát turnaje v sobotu potrestal distancem, takže proti Česku hrát nebudou. A že by hrozilo nebezpečí od někoho jiného? Na soupisce je sice obrovitý Alexander Svitov, který v případě nouze umí použít i pěsti, ale ten je zatím v klidu. A zůstal i v zápase se Švédy, kdy se čekalo, zda nebude mstitelem Malkina. „Naším úkolem bylo zůstat v klidu a nemáchat kolem sebe pěstmi," vysvětloval po zápase disciplinovanost týmu někdejší spoluhráč Jágra v Omsku.

I tak ale Češi zůstávají před zápasem obezřetní. „Rusové jsou takoví, že rádi provokují a melou se před bránou, musíme si na to dát pozor," upozorňuje všechny útočník Michael Frolík. To jeho spoluhráč Petr Nedvěd už je na zápas nažhavený. „Všichni se na ten zápas těšíme, hrát s Rusákama je pro nás vždycky něco trošku víc," prohlásil.

Poslední bitvy ČR s Ruskem na velkých turnajích:
MS 2011 - zápas o bronz (7:4)
Karel Rachůnek vyráží s Arťuchinem plexisklo u trestné lavice; Červenka střílí hattrick
MS 2011 - osmifinálová skupina (3:2)
Arťuchin v polovině zápasu sestřeluje Milana Michálka a na konci druhé třetiny způsobí krvavé zranění na hlavě Karlu Rachůnkovi
MS 2010 - finále (2:1)
Češi vedou 2:0, když tlak sborné sílí, ale Jemelin ve třetí třetině fauluje Jágra a dostává trest do konce utkání
ZOH 2010 - skupina (2:4)
Ovečkin sestřeluje Jágra ve středním pásmu tak, že české hvězdě prasklo plexisklo na helmě, navíc Rusové po akci zvýší na 3:1

Reklama

Související témata: