Hlavní obsah

Zápas s Rusy? Malá válka a další duel plný nenávisti, vědí čeští hokejisté

Jirka G. Novák, StockholmSport.cz

V historii nebylo na ledě většího nepřítele, souboje s někdejšími Sověty i díky politické situaci vždy rozdmýchávaly silné emoce. Od té doby se hodně změnilo, nicméně rivalita s ruskými hokejisty přetrvává i nadále. „Napořád v nás bude, že chceme hlavně Rusy vždycky porazit," říká útočník českého týmu Michael Frolík.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Trenér Alois Hadamczik udílí pokyny Michaelu Frolíkovi (uprostřed) a Tomáši Plekancovi.

Článek

„Rivalita mezi námi je veliká už z dávné minulosti a vždycky to tak proti Rusům bude. Už za dob sovětského hokeje, kdy byli takřka neporazitelní, se proti nim chtěl každý vytáhnout. Je to vždycky taková malá válka na ledě," říká Frolík před nedělním zápasem proti sborné ve Stockholmu na mistrovství světa.

A přidává recept na zdolání tradičního soka: „Musíme se snažit hrát hlavně dobře do obrany. Když budeme dobře bránit střední pásmo, tak bude šance s nimi uspět," myslí si nejmladší útočník českého výběru. „Chce to předvádět jednoduchý hokej - dávat si dobře puky, nedělat kličky na modré. Jednoduše hrát dopředu a střílet," dodává obránce Petr Čáslava.

S Rusy jsme neprohráli přes rok

„Viděl jsem dva jejich zápasy v televizi a Rusové mají výborný tým, hráče jako Malkin a Dacjuk, trochu to připomíná jejich nadupané mužstvo z Německa 2010. Ale my se nesmíme dívat na jména, taky máme výborné útočníky a musíme hrát jak tým," pokračuje Čáslava. „Se Švédy jsme ten zápas nezvládli tak, jak jsme si představovali, teď se to snad povede líp," přeje si.

Podle bilance z poslední doby by čeští hokejisté mohli být v klidu - Rusko totiž porazili ve všech posledních šesti zápasech včetně dvou duelů na loňském MS. „Bavili jsme se o tom s klukama, že nám ta jejich hra sedí, ačkoliv proti sobě často stojí úplně jinak složené týmy. Ale rozhodně nemůžeme koukat na to, jakou s nimi máme statistiku," upozorňuje útočník Petr Průcha.

Ten se v dějišti šampionátu potkal i se spoluhráči z ruského Petrohradu Kalininem a Denisovem. „Ale jen jsme se pozdravili, hokej jsme nijak nerozebírali, natož náš vzájemný zápas," tvrdil Průcha. Teď musí totiž kamarádství z klubových šaten stranou. „Zápasy s Rusama jsou všechny stejný - je to takový zarputilý hokej plný nenávisti. A  tak to bude i v tomhle zápase," je přesvědčený Čáslava.

Reklama