Hlavní obsah

Švýcarsko - Slovensko 0:1Slovenští hokejisté ubránili nad Švýcarskem jednogólovou výhru

MinutaMin. Tým Hráč Akce
19. Tatar 0 : 1
Záznam online reportáže

Praha
Aktualizováno

Slovenští hokejisté na mistrovství světa porazili ve skupině A Švýcarsko 1:0. Jediný gól padl na konci první třetiny, v 19. minutě se radoval po střele Tomáš Tatar a poslal hráče, které vede český trenér Vladimír Vůjtek do vedení. Nakonec šlo o jedinou a rozhodující trefu utkání. Slováci si do helsinské tabulky A připsali tři body a odskočili Švýcarům na pátém místě na šest bodů.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Švýcar Ivo Ruthemann (vlevo) v souboji se Slovákem Tomášem Starostou.

Článek

V duelu dobře pracujících obran a pozorných gólmanů měli první možnost Švýcaři, jenže Brunner na Laca nevyzrál. V 17. minutě tečoval Kopecký Handzušovu nabídku, ovšem zamířil těsně mimo. O chvilku později už se ale slovenský výběr radoval z vedení, Mikúš využil chyby Švýcarů, rychle našel v dobré pozici Tatara a ten nezaváhal.

Ve 25. minutě měl vyrovnání na holi Wick, v poslední možný okamžik mu ale zabránil ve skórování slovenský kapitán Chára. Trestuhodně zaváhal po polovině duelu Bližňák, jenž minul zcela odkrytou branku. Slováky to mohlo mrzet o chvilku později, když ve velmi slušně hrané bitvě nabídli soupeři jedinou přesilovku v celém utkání. Provinění Šatana ale přežili bez úhony. Bez gólové tečky skončily i šance Mikúše a Streita.

Na začátku třetí třetiny měl možnost Brunner, Laco ale ožehavou situaci za pomoci spoluhráčů vyřešil a uhájil čisté konto. Uklidnit svůj tým mohl ve 48. minutě Hudáček, z dobré pozice však nemířil přesně. Poté přišly velké chvíle slovenského hrdiny Laca. Nejprve hasil Sekerovu chybu, pak zhypnotizoval ve velké šanci Ambühla. Vyrovnání se Švýcaři nedočkali ani v závěrečné power play a slovenská radost mohla propuknout naplno.

Švýcarsko - Slovensko 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)
Branka a nahrávka: 19. Tatar (Mikúš). Rozhodčí: Lewis (Kan.), Patafie (USA) - Puolakka (Finsko), Schrader (Něm.). Vyloučení: 2:1. Bez využití. Diváci: 4257.
Berra - Blindenbacher, Streit, du Bois, Josi, Sbisa, Furrer, Seger, Von Gunten - Ambühl, Wick, Brunner - Hollenstein, Romy, Bieber - Niederreiter, Monnet, Rüthemann - Plüss, Trachsler. Trenér: Sean Simpson.
Laco - Sekera, Baranka, Graňák, Chára, Starosta, Vydarený, Sersen - Radivojevič, Handzuš, Kopecký - L. Hudáček, Surový, Šatan - Tatar, Mikúš, Miklík - Bartovič, Bližňák, Marcel Hossa - Haščák. Trenér: Vladimír Vůjtek.

Reklama

Související témata: