Hlavní obsah

Kuzněcov o NHL nestojí, jeho srdce bije pro Traktor. A příkladem je mu Červenka

Stockholm

Je bezpochyby nejtalentovanějším hokejistou, který je v současnosti k vidění na zimních stadiónech v Evropě. Před rokem Jevgenij Kuzněcov dotáhl ruskou dvacítku ke zlatu, na letošním šampionátu posbíral všechny individuální ceny pro útočníka. Už dva roky po něm touží slavná NHL, místo na soupisce mu trpělivě nabízí Washington Capitals. On přesto zůstává v mateřském klubu Traktor Čeljabinsk a hraje na svém prvním mistrovství světa dospělých.

Foto: Petr Josek, Reuters

Ruský útočník Jevgenij Kuzněcov v zápase s Norskem.

Článek

Kromě klubových povinností v Čeljabinsku, který dotáhl do semifinále play-off KHL, odehrál Kuzněcov i devět utkání v sérii Euro Hockey Tour, celé juniorské mistrovství světa v Kanadě a teď ještě zažívá premiéru mezi nejlepšími hokejisty světa na seniorském šampionátu ve Finsku a Švédsku. „Tahle sezóna je pro mě hodně dlouhá, ale být na MS je pro mě čest, rozhodně nelituju," říká.

V nároďáku se uvedl srážkou s Malkinem

Mimochodem vstup do přípravy sborné na MS měl Kuzněcov hodně kuriózní. Když se tým začátkem května připravoval v Novogorsku, tak se na ledě několikrát nechtěně srazil s Jevgenijem Malkinem, největší hvězdou, která sotva dorazila z Pittsburghu. „Ale byla to spíš moje chyba. Po příletu ze zámoří jsem byl ještě trochu unavený a nebyl připravený na to, že po ledě bude létat někdo tak rychlý jako Kuzněcov," komentoval s úsměvem příhodu Malkin.

O víkendu se teprve 19letý mladíček rozzářil radostí, protože za ním do Stockholmu přijeli rodiče. „Bylo to hodně příjemné, přece jen se s tátou a mámou nevidíme tak často. Zašli jsme na oběd kousek od haly Globen," vykládal Kuzněcov, jemuž byl otec prvním trenérem a dodnes také největším kritikem jeho hry.

Těžko říci, zda je spokojen. Jeho syn sice hraje ve druhém útoku sborné po boku hvězdného Pavla Dacjuka, ale do zápasu s Italy se trápil. Očekávání fanoušků k hráči, který na juniorském MS málem zbořil všechny rekordy, byla o dost větší. „Je těžké mluvit o vlastní hře. Samozřejmě bych chtěl dávat více gólů. Ale rozkoukávám se a snažím se dělat vše, co po mně chce trenér," říká.

Ovečkin jej asi odsune v sestavě

Z možnosti hrát s Dacjukem je však nadšený. „S takovým hráčem jsem ještě nikdy nehrál a je to pro mně hodně poučné. Snažím si vzít k srdci vše, co mi říká. S každým zápasem a tréninkem jeho hokejové myšlení více vnímám a chápu, kam si mám na jeho přihrávky najíždět," myslí si a dokázal to proti Itálii, když se na výhře 4:0 podílel gólem a asistencí.

Otázkou ovšem je, zda jeho spolupráce s centrem Detroitu bude pokračovat. V dějišti MS už je totiž Alexander Ovečkin a spekuluje se o tom, že Dacjuk bude nově hrát s ním a další posilou Alexanderem Sjominem. A Kuzněcov bude odsunut do čtvrtého útoku. Trochu paradox. Protože kdyby Kuzněcov chtěl, mohl se už delší dobu prohánět v NHL právě v jednom týmu s Ovečkinem.

Příkladem je mu Červenka

Washington Capitals totiž po mladíkovi, kterého draftovali v roce 2010,  touží už dva roky, ale pořád marně. Když už to vypadalo, že by mohl do klubu přijít letos, rozhodl se Kuzněcov prodloužit ještě o dva roky smlouvu s Čeljabinskem. „Nebylo to pro mne jednoduché, řešil jsem to i s rodiči. Ale nakonec jsem se rozhodl zůstat. Myslím, že máme opravdu silný tým a může to pro mne být přínosné, můžu s klubem ještě něco dokázat," věří, že se mu to vyplatí.

Finančně asi ano. Čeljabinsk svému klenotu nabídl nejlepší hráčskou smlouvu v historii klubu, zatímco v NHL by neměl nárok na víc, než co určuje nováčkovský kontrakt. A v Rusku jsou z jeho patriotismu samozřejmě nadšeni. Takhle je jisté, že nejspíše nebude chybět na domácí olympiádě v Soči a do NHL může odejít lépe připraven. A dávají mu za vzor Romana Červenku, který odchází do NHL ve svých 26 letech - jako příklad, že nikdy není pozdě si na NHL počkat.

Kuzněcov očima Jevgenije Malkina:
„Myslím, že je připraven hrát NHL. Podívejte, jak válel v Edmontonu Nugent-Hopkins, kterému je osmnáct. A Kuzněcov je lepší! Klidně by mohl získat Calder Trophy pro nejlepšího nováčka, jednou z něj bude hvězda. Je hodně talentovaný a má cit pro hru. Ale jestli se rozhodl zůstat v Čeljabinsku, je třeba to respektovat."

Reklama

Související témata: