Hlavní obsah

Čtvrtfinálová tajenka rozluštěna, Slováky čeká Kanada. Oslaví Vůjtek narozeniny postupem?

Zatímco ve stockholmské skupině B bylo již před posledním večerním zápasem o složení čtvrtfinálových dvojic jasno, v Helsinkách měli všechno ve svých rukách hokejisté Spojených států. Ti si v utkání se Švýcarskem mohli vybírat svého soupeře ve vyřazovacích bojích, nakonec ale netaktizovali a zemi Helvétského kříže zdolali. Mimo jiné tak v boji o semifinále přisoudili Slovákům výběr Kanady.

Foto: Martti Kainulainen, ČTK/AP

Ryan Getzlaf z Kanady v souboji se Slovákem Tomášem Starostou.

Článek

Slováci si postup zajistili v posledním zápase zásluhou těsné výhry nad Francií. Po skončení duelu ale stále neměli jasno, jestli ve čtvrtfinále narazí na Finy, Američany, nebo Kanaďany. Právě až večerní výhra Spojených států nad Švýcarskem přisoudila našim východním sousedům reprezentaci Kanady. Slováci sice nasbírali stejný počet bodů jako Finové, v jejich neprospěch však hovořila prohra 0:1 ze vzájemného zápasu.

Čtvrtfinálové dvojice MS
12:00Kanada - Slovensko (Helsinky)
14:45Rusko - Norsko (Stockholm)
17:30USA - Finsko (Helsinky)
20:15Švédsko - Česko (Stockholm)

S Kanadou se Slovensko utkalo hned na začátku turnaje a po vyrovnaném průběhu nakonec prohrálo těsně 2:3. Pokud by Slováci přes Kanadu dokázali postoupit, dali by tím ten nejlepší narozeninový dárek svému kouči Vladimíru Vůjtkovi, kterému v den duelu bude 65 let.

Ve druhém čtvrtfinále hraném v Helsinkách se střetnou domácí Finové se Spojenými státy. Na ně nemají Seveřané ze základní skupiny vůbec dobré vzpomínky, když si odnesli debakl 0:5.

Jak v semifinále?
Kanada/Slovensko - Švédsko/Česko
Rusko/Norsko - USA/Finsko
V semifinále bude Finsko v případě účasti hrát duel od 13:30, pokud se tam Finsko nedostane, ale Švédsko ano, bude hrát první zápas Švédsko. Druhé semifinále začne v 17:30.

Ve skupině B bylo rozhodnuto již po odpolední výhře českého týmu nad Německem. Hadamczikův výběr tak ve čtvrtek od 20:15 narazí ve Stockholmu na Švédsko. Proti Třem korunkám se mu v poslední době příliš nedaří, ve skupině si připsal porážku 1:4.

Papírově nejsnazší soupeř tak čeká na Rusko, které se střetne s Norskem. V základní skupině sborná ve vzájemném zápase triumfovala 4:2.

Reklama