Hlavní obsah

Jsou to moje životní góly, uvedl po duelu s Francií Radivojevič

Helsinky

Hokejové Slovensko jásá. Přestože tým pod vedením českého kouče Vladimíra Vůjtka dosáhl zatím pouze na dílčí metu v podobě postupu do čtvrtfinále a Slováci v něm narazí na favorita celého turnaje Kanadu, už nyní mají co slavit. Postupem mezi nejlepší osmičku po dlouhých pěti letech si totiž zajistili přímý postup na olympijské hry v Soči v roce 2014, a vyhnuli se tak ošemetné kvalifikaci.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Branko Radivojevič pomohl slovenskému týmu k výhře nad Francií dvěma góly.

Článek

O všem rozhodl souboj s Francií, v němž mohl soupeř v případě výhry v základní hrací době proklouznout do čtvrtfinále na úkor Slováků. A Francouzi hodně zlobili. Dotáhli z 0:2 na 2:2, poté dokázali ještě dvakrát srovnat vedení slovenského výběru, ale na pátý inkasovaný gól už odpověď nenašli. Hrdinou Vůjtkova týmu se stal útočník Branko Radivojevič, jenž dal gól na 4:3 a poté vysvobodil Slováky i vítěznou trefou na 5:4.

"Byl to psychicky nejtěžší zápas v mé reprezentační kariéře. A vstřelil jsem svoje životní góly," řekl šťastný střelec slovenským médiím. Tým prý tížilo vědomí, že případná prohra by ho poslala domů. "Nervozita nám trošku svazovala ruce, Francouzi neměli co ztratit. Tyto naoko lehké zápasy bývají pro nás nejtěžší, radši hrajeme proti silnějším soupeřům, než když máme být favority my," připustil Radivojevič.

Před Francouzi smekli klobouk

Slovensko mělo skvělý nástup, ale vedení 2:0 ztratilo. Radivojevič přiznal, že mohlo dojít k určitému polevení v koncentraci. "Francouzi však hráli také velmi dobře a já před nimi smekám klobouk; jezdili, dohrávali souboje, kousali až do konce. Ale klobouk dolů také před naším mužstvem. Nakonec jsme je přetlačili a jsme tam," prohlásil Radivojevič.

O postup se prý v průběhu zápasu nestrachoval. "Stále jsem věřil. Bylo dobré, že Francouzi ani jednou nevyhrávali, že nedali vedoucí gól. Stále jsme vedli my a dotahoval soupeř," pochvaloval si Radivojevič.

A který ze svých gólů považuje za ten důležitější? "Oba," přitakal jednatřicetiletý forvard s bohatými zkušenostmi ze zámořské NHL. V závěru sahal po hattricku, ale z poloviny kluziště trefil pouze konstrukci prázdné branky. "Byl jsem unavený, nešly mi nohy, po závěrečném hvizdu pak ani ruce nahoru. Ale je úplně jedno, kdo dal góly. Hlavní věc je, že jsme splnili cíl a vyhráli," podotkl Radivojevič.

Vypadnutí s tolika výhrami by bolelo

Slovákům se tak již nyní vyplatilo angažování uznávaného kouče Vůjtka. "Ty pocity po výhře nad Francií jsou příjemné. Poslední čtyři dny byly velmi hektické, hráli jsme tři těžké zápasy pravdy. Všechny jsme je ale postupně zvládli, proto musím hráčům poděkovat za skvělou práci. Za našimi vítězstvími stojí vynikající kolektiv," ocenil týmovou soudržnost Vůjtek.

Připustil, že olympiáda byla sice cílem, ale že tým chce rovněž uspět, proto chtěl do čtvrtfinále. "Kdybychom nepostoupili do čtvrtfinále s těmito body a čtyřmi výhrami za sebou, hodně by to bolelo. Nyní necítíme žádný tlak. Nechceme však prodat svoji kůži lacino," uvedl Vůjtek s výhledem k boji o postup do závěrečných klání o medaile.

"Budeme hrát proti silným hráčům z NHL, ale jeden zápas jsme s nimi už odehráli. Máme teď další pokus na to, abychom tohoto soupeře zdolali," doplnil odhodlaně Vůjtek.

Reklama