Hlavní obsah

Švéd Karlsson: Mám rád Michálka, Prahu i české pivo, ale postoupíme my

Martin Kézr, Marek Burkert (Stockholm)Právo

Vůbec nevypadá na hokejistu, tím méně na obránce, který v této sezóně všem vytřel zrak. Za dětskou tvářičkou jednadvacetiletého Erika Karlssona z Ottawy Senators se ale ukrývá jeden z nejnebezpečnějších ofenzívních beků světa. Dokázat to chce dnes proti českému výběru.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Švédský obránce Erik Karlsson si nepřipouští, že by jeho národní tým přes Čechy nepřešel.

Článek

Čekáte těžší zápas než v základní skupině?

Jednoznačně. Doufám taky, že utkání bude mít lepší úroveň než to první. Češi jsou nebezpeční a tady se pořád zlepšovali.

Cítíte ve Stockholmu velkou zodpovědnost před domácím publikem?

My jsme s tlakem počítali. Samozřejmě je velký, ale fanoušci stojí za námi. Nejlepší bude jít ve čtvrtek rychle do vedení jako v tom prvním zápase. A pak se bude fandit celých 60 minut.

Máte tým plný hvězd NHL, dá se to vůbec brát jako výhoda na tak velkém ledu, jaký je v Globenu?

Lepší hráči dělají lepší tým a ten je letos opravdu skvělý. Máme mladé hráče i zkušené kluky, jako je Alfie (Alfredsson). Zatím jsme plnili, co jsme si řekli. Tedy kromě zápasu s Rusy, kde jsme ze sebe rozhodně nevydali to nejlepší. Ale ve čtvrtfinále to předvedeme, jsem si jistý.

Před dvěma lety jste hrál proti Česku v semifinále na mistrovství světa v Německu...

Kolik to bylo vteřin?

No, jestli myslíte vyrovnávací český gól v semifinále, tak padl 7 sekund před koncem.

Hmm, to byla pro nás rána... Měli jste dobrý tým, ale to letos taky. Nemůžeme si dovolit darovat Česku rychlé protiútoky, jak se nám to stávalo právě v Německu. Nesmíme ztrácet puky, je třeba se vyvarovat chyb, aby se na nás nehrnula přečíslení. To vám ale vykládám naši taktiku, co?

Klidně pokračujte...

Každopádně bude zajímavé vidět, jak jsme se z toho poučili.

Jste ve Stockholmu v kontaktu s klubovým spoluhráčem Milanem Michálkem?

Párkrát jsme se tady viděli, bavili jsme se. Samozřejmě se z Ottawy hodně dobře známe a bude to zábava si proti němu zase zahrát. Porážka vůbec nepřichází v úvahu, to bych pak poslouchal v kabině celou sezónu.

Po vynikajících výkonech, jaké jste předváděl za mořem, vás nominovali na prestižní Norris Trophy. Přemýšlíte o tom, jaké to bude být vyhlášen nejlepším obráncem NHL?

Ne, tady vůbec. Doufám, že před sebou máme ještě tři zápasy na šampionátu, kde ukážeme svou sílu a splníme si sen. A po neděli pak můžu zase začít myslet na vyhlášení Norris Trophy.

V zámoří vás srovnávají s legendami Paulem Coffeym a Bobbym Orrem. Byli mezi vašimi idoly?

Já vzhlížel spíš ke Švédům – Nick Lidström, Peter Forsberg, Mats Sundin, taky Alfredsson, na ty jsem koukal, když jsem byl hodně malý. Později Zetterberg a Kronwall.

To je dost útočníků, zahrál jste si někdy také jako forvard?

To ne, nikdy (usmívá se).

Teď za vás ale vaše ofenzívní výlety řeší další Čech, Filip Kuba.

Za ty tři roky, co jsme spolu v Ottawě, už si zvykl. Snad si spolu ještě pár let zahrajeme. Teď se uvidíme v létě. Doufám, že se tady Filip zdrží trochu déle.

Čeká vás svatba, že?

Vidím, že vás Milan dobře informoval... Já byl loni v Česku zase na jeho svatbě. Prahu mám fakt rád, chtěl bych se tam vrátit. Ještě nevím kdy, ale až budu mít víc času, tak určitě. České pivo je skvělé, Staropramen je moje oblíbená značka, ten si dám moc rád.

Reklama

Související témata: