Hlavní obsah

Jsme lepší než Češi, nepochybují Švédové. Hadamczikův tým mají přečtený

Švédští hokejisté i jejich fanoušci dobře vědí, že česká reprezentace to na ně ve vyřazovací části velkých turnajů v posledních letech moc neumí. Není divu, že si zaváhání ve čtvrtfinále MS na domácím ledě proti Čechům vůbec nepřipouští, obzvlášť když mají tentokrát tým nabitý hvězdami z NHL.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Henrik Zetterberg, Johan Franzen a Loui Eriksson se radují ze švédského gólu. Vyzrají Tre Kronor i na český tým?

Článek

Nepříjemné napadání, taktická vyspělost a skvělé hokejové dovednosti - to jsou přednosti Švédů, na které bývají čeští hráči na velkých akcích v posledních letech často krátcí.

"Pokud udržíme náš taktický plán, určitě vyhrajeme," ujišťoval švédské novináře asistent trenéra Ulf Engman, který má na starosti videoanalýzy. Pochopitelně má pečlivě nastudovanou i hru českého týmu.

"Tři korunky mají lepší tým než Česká republika. Musíme si jen dávat velký pozor na určité aspekty v české hře," pokračoval Engman. Švédové mají obavy zejména z rychlých protiútoků týmu Aloise Hadamczika.

Pozor na dlouhé přihrávky Čechů

Deník Aftonbladet třeba připomíná, že Češi rádi "zahušťují vlastní obrané pásmo, odkud vysílají volné hráče do protiútoků". Dále také upozorňuje na nebezpečí dlouhých pasů do brejků. "Často si tak vytvářejí situace dva na jednoho," pokračoval list.

"Hodně bude záležet na našich obráncích, aby dokázali dobře přečíst tyhle situace. Musí vědět, kdy si držet pozice a kdy si hlídat českého hráče," zdůraznil Engman.

Ve čtvrtek dopoledne připravil hlavní trenér Švédů Per Mårts videosestřih ze hry české reprezentace. Deník Aftonbladet předpokládá, že švédský kouč bude své svěřence nabádat především k důslednému napadání české rozehrávky, aby eliminovali riziko rychlého útoku soupeře.

Švédové mají šestnáct hráčů z NHL

Při pohledu na soupisky obou týmů je jasné, že zvučnější jména má k dispozici trenér Per Mårts. Podařilo se mu do národního mužstva získat hned šestnáct borců z NHL. Přitom loni v Bratislavě měli Tre Kronor k dispozici jen devět hojkejistů z nejlepší ligy světa a o rok dříve v Německu, kde je Česká republika vyřadila v semifinále, pouze sedm.

Samotný počet hráčů z NHL ale úspěch určitě nazjistí. Před velkým počtem hráčů ze zámoří varoval i bývalý kouč Tre Kronor Bengt-Åke Gustafsson: „Je to trochu riziko, že hráčům z NHL dojde dech. Vždycky jsou na ně kladena velká očekávání, která nemůžou být zcela naplněna. Sám si pamatuju na rok 1983, kdy jsem přijel na MS do Německa. Začal jsem skvěle, ale ke konci už jsem stagnoval a ´šlapal´ vodu."

Švédové sice utrpěli na turnaji těžké K.O. od Ruska, ale do zápasu proti České republice jdou určitě z pozice favorita. Utkání, které určí úspěšnost celé sezóny, začíná ve čtvrtek od 20:15.

Reklama

Související témata: