Hlavní obsah

Nejlepší dárek, co mi mohli hráči dát, jásal po vyřazení Kanady oslavenec Vůjtek

Helsinky

Za nejlepší možný dárek od svého týmu k dnešním 65. narozeninám označil postup přes Kanadu do semifinále mistrovství světa kouč slovenské hokejové reprezentace Vladimír Vůjtek. Český trenér převzal mužstvo před sezónou po neúspěšném Kanaďanovi Glenu Hanlonovi a tato volba se vedení slovenského hokeje již nyní bohatě vyplatila - Vůjtek dostal tým nejprve na olympijské hry v Soči a následně i do bojů o medaile na světovém šampionátu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Český trenér Vladimír Vůjtek na slovenské střídačce

Článek

"Chlapci mi dali ten nejlepší dárek k narozeninám, jaký mi mohli dát," řekl trenér po vyřazení jednoho z hlavních aspirantů na zlato.

Své svěřence dokázal vyburcovat ke zvratu i přesto, že ztratili vedení 2:0 a prohrávali 2:3. Zdálo se, že proti rozjeté Kanadě už nebudou mít síly otočit skóre. Přišel však strhující závěr, v němž jakoby pamětníci v týmu zavzpomínali na rok 2002, kdy Slováci dobyli rovněž na severu Evropy ve Švédsku titul mistrů světa. Na své pouti tehdy vyřadili ve čtvrtfinále právě Kanadu, když otočili stav z 0:2 na 3:2.

"Ve druhé třetině jsme byli pod velkým tlakem a soupeř nás přehrával. Ale v třetí jsme se dokázali zvednout a poctivým výkonem se dopracovali k vítězství," pochvaloval si Vůjtek a ocenil odhodlání hráčů. "Věřil jsem, že podáme perfektní výkon a budeme bojovat až do konce," dodal.

Po gólu Michala Handzuše na 4:3 zbývalo do konce ještě dvě a půl minuty a Slováci věděli, že ještě není vyhráno. Přestože hráli až do konce základní hrací doby v početní výhodě po vyloučení Ryana Getzlafa za zbytečný faul kolenem na Juraje Mikúše, který odkulhal z ledu do kabiny. Zámořské týmy jsou totiž pověstné drtivým finišem.

"Poslední sekundy byly hektické. Kanaďané hrají vždy až do konce a stejné to bylo i nyní. I přes zmatky v závěru jsme to dotáhli do úspěšného konce," řekl Vůjtek, podle něhož se Slováci vzepřeli osudu a papírovým předpokladům, které do semifinále posílali Kanadu.

"Hráči se jednoduše za nepříznivého stavu nabudili, ještě nechtěli jet domů. Teď jsme všichni moc šťastní," prohlásil Vůjtek.

Reklama

Související témata: