Hlavní obsah

Kanada se probírá z šoku. Strašně to bolí, smutní hříšník Getzlaf po vyřazení od Slováků

Kanadští hokejisté měli mistrovství světa velmi dobře rozjeté, po bojích ve skupině patřili k hlavním favoritům, jenže nakonec senzačně vypadli už ve čtvrtfinále s podceňovaným Slovenskem. Navíc přispěli k smutnému rekordu reprezentace javorového listu.

Foto: Dmitry Lovetsky, ČTK/AP

Zklamaní hokejisté Kanady po vyřazení od Slovenska.

Článek
Fotogalerie

„Je to déjá vu," soukal ze sebe generální manažer kanadské reprezentace Kevin Lowe pro kanadskou televizi TSN po porážce 3:4 se Slovenskem. Kanaďané totiž nepostoupili ze čtvrtfinále na MS potřetí za sebou, což se před tím nikdy v historii nestalo.

Zámořští hokejisté přitom ještě sedm minut před koncem zápasu vedli 3:2. Pak se stal ale smutným hrdinou kapitán týmu Ryan Getzlaf. Hokejista Anaheimu nesl část viny na vyrovnávacím gólu Milana Bartoviče. Pořádně pak zavařil svému týmu v závěru utkání, když sestřelil zákeřným faulem Mikuše a po zásluze dostal trest na pět minut plus do konce utkání.

Nezasloužený konec

Slováci přesilovku bleskově využili a Kanada v pokračujícím oslabení už neměla na vyrovnání nárok. „Teď to strašně bolí. Cítím, že jsem kluky podrazil. Být v takhle bojovném zápase a mít za sebou turnaj, jaký jsme dosud hráli, a vypadnout tímhle stylem, není vůbec lehké skousnout," smutnil Getzlaf. „Kluci hodně bojovali a tenhle konec byl pro ně hodně nezasloužený," pokračoval.

Zároveň ale trval na tom, že jeho likvidační zákrok na Mikuše byl čistý: „Částečně jsem ho trefil ramenem, přesně tak jak jsem chtěl." I zpomalené záběry však prokázaly, že Mikuš od Kanaďana inkasoval nepříjemný zákrok kolenem.

Trenéra Suttera však nedisciplinovanost jeho hráčů v závěru zápasu pořádně naštvala. Pro vývoj utkání byla podle něj rozhodující. „Sami jsme si to nechali utéct," zlobil se kouč.

Redaktoři TSN poznamenali, že zatímco Slováci se radovali, jako kdyby vyhráli Stanley Cup, Kanaďané stáli se svěšenými hlavami. Přitom před turnajem prohlašovali, že si do Helsinek přijeli pro zlato, aby si vylepšili své pořadí v žebříčku IIHF a získali tak lepší nasazení pro olympiádu v Soči.

Jenže už tři roky po sobě na MS chybí mezi nejlepší čtyřkou. „Je to hodně nepříjemný pocit. Faktem je, že se pořád propadáme," dodal útočník Jordan Tavares.

Reklama

Související témata: