Hlavní obsah

Říkali jsme si, že Švédové jsou jen lidi z masa a kostí, radovali se hokejisté

Jirka G. Novák, StockholmSport.cz

Před zápasem byli považováni za jasné outsidery, čeští hokejisté měli být jen komparsem při cestě neohrožených borců Tre Kronor do semifinále mistrovství světa. Tým s šestnácti hráči ze slavné NHL nepřipouštěl na domácím ledě ve Stockholmu žádné komplikace. Stejně optimisticky to viděli i fanoušci a střízlivě odhadovali odborníci. Nakonec je všechno jinak a do Helsinek se stěhují po výhře 4:3 Češi.

Foto: Petr Josek, Reuters

Petr Nedvěd dal v utkání se Švédskem jeden gól. Další mi ještě dluží, smál se kouč Hadamczik.

Článek

„Říkali jsme si, že to jsou jen lidi z masa a kostí a nechtěli jen bránit a čekat na nějaké brejky. Když jsme měli šanci, tak jsme do toho kopli, myslím si, že jsme byli Švédům více než vyrovnaným soupeřem a zasloužili si vyhrát," říkal po utkání nejzkušenější z hráčů Petr Nedvěd a neskrýval nadšení. „Bomba, nemám ani slov. Věřil jsem, ale nečekal jsem takový výkon, klobouk dolů před všemi hráči. Chci všechny vyzdvihnout, že je nic nezlomilo."

Mezi nejaktivnější hráče patřil Michael Frolík. Ocitl se ve dvou velkých šancích, a kdyby je proměnil, mohla být ze zápasu snadnější záležitost. "Když jsme jeli s Plekim sami na bránu, dal mi to trošku dopředu a já to nemohl pořádně trefit. Asi to měl být gól, ale bohužel to tam nepadlo," komentoval obrovskou příležitost v polovině utkání. "Snažili jsme se hodně střílet, byla to super týmová hra a parádní vítězství," radoval se.

Superlativy nešetřil ani trenér Alois Hadamczik. „Rozhodla velká vůle vyhrát. Jsou tu charakterově výborní hráči, kteří přijeli ve svém volnu reprezentovat svou zemi a chtějí uspět. Bylo na nich vidět, že by byli hodně zklamaní, kdybychom ve čtvrtfinále vypadli," uznale kýval hlavou. „Říkal jsem v kabině klukům, že začíná turnaj. Že mají mít radost, tak se začali smát," dodal v dobrém rozpoložení po zápase.

Nedvěd dluží ještě jeden gól

„Bylo vidět, že je úplně jiná atmosféra než na začátku. Před zápasem proběhlo v kabině míň povídání, o to víc se udělalo na ledě. Měl jsem z toho hodně dobrý pocit," pochvaloval si i Nedvěd, jenž vstřelil úvodní gól českého týmu. Možná k tomu pomohla i jeho absence v předchozím zápase s Německem, kdy mu dal trenér volno. „Říkal jsem mu ´odpočiň si a dej dva góly´. Dal jeden, tak mi ještě jeden dluží proti Slovensku," usmíval se Hadamczik.

Reklama

Související témata: