Hlavní obsah

Hadamczikovi se ulevilo: Mít se Švédy štěstí už dřív, tak mám nejvíc medailí

Jirka G. Novák, StockholmSport.cz

Byl to pro něj hodně specifický zápas. Neustále je mu předhazována jeho trenérská bilance proti Švédsku, se kterým měl na velkých turnajích zatím pokaždé smůlu. Prohrál s nimi na olympiádě v Turíně 2006, ve finále mistrovství světa o pár měsíců později, čtvrtfinále MS 2008 i semifinále MS loni v Bratislavě.

Foto: Petr Josek, Reuters

Trenér Alois Hadamczik na střídačce při zápase se Švédskem.

Článek
Fotogalerie

„Kdybych měl se Švédy více štěstí, tak bych měl snad nejvíc medailí v naší zemi," usmíval se po heroické výhře svého týmu ve čtvrtfinále letošního šampionátu. "Poprvé na olympiádě, pak v Rize ve finále, v Québeku jsme dvě minuty před koncem vedli 2:1. A loni věřím, že kdybychom to uhráli, tak jsme byli mistři, tam jsme hráli parádní hokej. Mám Švédů plné zuby, musím je ještě třikrát porazit, aby to bylo fifty fifty," vypočítával trenér týmu, který ve čtvrtek vyřadil Švédsko z MS a navíc ve Stockholmu.

Vše spočívalo v dokonalé přípravě na zápas. „Komunikovali jsme o systému hry, jak je eliminovat, jak být zároveň hodně aktivní a nenechat se přitlačit. Nebýt těmi, kteří jen zalezou a udělají nějaký faul... Měli jsme sezení, jak budeme hrát přesilovky, oslabení, změnili jsme systém napadání. A také řekli hráčům o brankáři Fasthovi, že mu vypadávají puky po první střele, a když jde dolů, tak se těžko zvedá," prozrazoval český kouč.

A česká taktika ve čtvrtek večer vycházela do puntíku. „Kdybychom ty první šance proměnili, tak jsme mohli odskočit třeba i o tři góly. Na druhou stranu po druhém gólu Švédů nám do smíchu nebylo, najednou domácí ožili, ale jsem rád, že mužstvo znovu hrálo aktivně a šlo za svým cílem. Věřil jsem od samého začátku ve vítězství," tvrdil Hadamczik, jenž měl po zápase na telefonu 184 smsek.

Na svůj tým je náležitě pyšný. „Trenér má radost, když s hráči může pracovat a hráči to vnímají. Od doby, co jsme přijeli, jde náš výkon stále výš a výš. Ať chceme nebo ne, tak naše skupina byla velmi těžká, když se podíváte na Dány, Nory nebo Lotyše. Tým se před čtvrtfinále připravil na to, že jde o všechno a nemůžou být jen řeči v kabině. Že to musí přijít na ledě a každý musí odevzdat maximum," dodal na závěr.

Reklama

Související témata: