Hlavní obsah

Kovář po vítězství nad Švédy: Přesně o takovém zápase jsem snil jako kluk

Jeho jméno bylo až do začátku zápasu se Švédy tabu. Trenér chtěl domácí hokejisty tak zmást, že jej dokonce na předzápasovou soupisku napsal až jako druhého v pořadí. Všeobecně se ale předpokládalo, že v klíčovém čtvrtfinále mistrovství světa dostane v české brance přednost Jakub Kovář, který sebejistě odchytal předchozí utkání na turnaji. A skvěle si vedl i proti Švédům s řadou hvězd z NHL.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Jakub Kovář

Článek

Jaké jsou pocity z takové výhry?

Mně se zdá, že mi to ještě nedošlo. Protože ten gól padl v úplném závěru a už to vypadalo, že půjdeme do prodloužení. Teprve až si sednu a trochu se to zklidní, tak si uvědomím, že jsme postoupili a splnili tím to, na co jsme tady dva měsíce trénovali.

Jak jste vnímal průběh zápasu?

Možná i pro oko diváka to byl perfektní zápas tím, že vedly oba týmy, dost se to houpalo. Trošku jsme zaspali, nechali jsme si dát gól na konci druhé třetiny a pak navíc vyrovnávací gól hned na začátku třetí. Zápas byl vyrovnaný, celkem dost otevřený, na obou stranách bylo dost šancí a jsem rád, že ten rozhodující gól jsme nakonec dali my.

Byl to váš nejlepší výkon na MS?

To nevím, to musí hodnotit jiní. Ale jsem strašně rád, že jsem u toho. Byl to zatím můj největší zápas kariéry a jsem strašně rád, že jsem ho vyhrál.

Věřili jste si na Švédy?

Věděli jsme, že jsou ohromně silní. Ale věděli jsme, že tenkrát v tom zápase nás porazilo to, že jsme se jich báli. Řekli jsme si, že se jich tentokrát bát nebudeme a že jim ukážeme takovou stránku naší hry, že se budou muset bát oni nás. Tak to možná i bylo, a proto jsme v rozhodujících fázích měli navrch.

Teď už je to úspěch, myslíte výš?

To vidíte i podle těch výrazů kluků, co tady jsou se mnou. Samozřejmě jsme nadšení, ale není čas na žádné obrovské oslavy. Víme, že jsme se tímhle krokem udrželi v turnaji, ale ten pro nás vlastně teprve začal.

Jaké bude v semifinále derby se Slováky?

Mám zprávu, že Slováci hrají výborný hokej, že jezdí od první do poslední minuty po zadku. Musíme k zápasu přistoupit stejně, myslím, že jsme už dokázali, že to umíme. Uvidíme, na soupeře se začneme připravovat až od pátku.

Které zákroky byly klíčové?

Musím říct, že asi nejvíc práce jsem měl vždycky po obdrženém gólu. Po gólu na jedna jedna měli dvě nebezpečné šance, to samé po vyrovnání na 3:3. Ty šance jsme ale měli i my, byl to takový souboj, kdo z těch šancí něco využije a jsem rád, že to dopadlo.

Posunul vás tenhle zápas v kariéře?

To vůbec, říkal jsem, že je potřeba udělat několik kroků, aby se člověk mohl cítit spokojený. Teď jsme udělali další, takže se otevírají další dva stupínky. Dokud nebudeme na konci, tak se nedá nic hodnotit.

Helsinky, Slováci tam mají nahráno... Výhoda pro ně?

Hrajeme tam každý rok na Karjale, takže si to nemyslím. Samozřejmě určitá malá výhoda to být může, ale spousta kluků tam odehrála hodně zápasů, sám jsem tam taky už jeden zápas chytal. Takže v tom bych neviděl žádnou jejich výhodu.

Snil jste o takovém zápase jako kluk?

Přesně o něčem takovém jsem snil. Ten konec byl úplně úžasný. Když vidíte na konci zápasu kluky s širokými úsměvy, jak se na vás hrnou, jak jsou šťastní a jak se všichni objímají... A potom hymna pro vítěze. To jsou asi nejhezčí okamžiky a chvíle, na které pak člověk vzpomíná.

Reklama

Související témata: