Hlavní obsah

Hokejisty vrátil mezi elitu až Vůjtek, pějí na Slovensku ódy na českého trenéra

Bratislava

Slovenský hokej se znovu dostává na výsluní, a to zásluhou nového trenéra Vladimíra Vůjtka, tvrdí dnešní slovenský tisk. Český kouč dovedl reprezentaci do semifinále mistrovství světa, kde si Slováci zahrají o medaile poprvé od roku 2004. Dalším soupeřem budou v sobotu čeští hokejisté.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Český trenér Vladimír Vůjtek na slovenské střídačce

Článek

"Po letech voní ve vzduchu naděje hokejové medaile. Od doby, kdy naposledy plnila náměstí, uběhlo mnoho času," napsal slovenský list Sme, jenž připomněl propad Slovenska v žebříčku mezinárodní hokejové federace. "V bezútěšné situaci přišel nový trenér, klidný Moravák Vladimír Vůjtek. A trpělivě budoval tým, který neplýtvá slovy o statečnosti nebo superpartě," dodal deník.

Deník Pravda napsal, že čtvrtfinálové vítězství Slováků nad Kanadou připomnělo největší hokejový úspěch země z roku 2002, kdy pouť ke zlatým medailím odstartovali slovenští hokejisté ve vyřazovací fázi mistrovství světa rovněž těsným vítězstvím nad zámořským soupeřem. Za nynějšími úspěchy slovenského výběru v Helsinkách stojí podle listu trenér Vůjtek, který se postavil na lavičku reprezentace po jejím neúspěchu na loňském šampionátu v Bratislavě a Košicích. "Chlapík s vzezřením dobráckého penzisty se pustil do práce. Hned v úvodu jej zaskočilo velké množství omluvenek hráčů, ale absentérům vzkázal, že za zásluhy z minulosti nikoho do reprezentace nevezme," uvedl list.

Slovensko žije svůj hokejový sen

"Slovensko žije svůj hokejový sen. Po nevýrazné přípravě na šampionát by na to, že naši chlapci postoupí do boje o medaile, nevsadil nikdo. Tým se ale semkl, ukázal hokejovou krásu a um a senzačně vyřadil favorizovanou Kanadu," hlásí nejčtenější list Nový čas. Deník Plus jeden deň na titulní straně píše o postupu do semifinále turnaje jako o fantazii a očekává zisk cenného kovu.

"Vůjtek je strůjcem našeho úspěchu na šampionátu," napsaly Hospodárske noviny. Nový kouč podle listu změnil poměry v slovenském hokeji, když nečekal na hráče, kteří během sezóny odmítli reprezentovat, a nikoho do národního týmu nenutil.

Reklama

Související témata: