Hlavní obsah

Slovensko žije hokejem. Města i bary se chystají na semifinále s českým týmem

Bratislava

Postup slovenských hokejistů do bojů o medaile na mistrovství světa vyvolal v zemi hokejovou horečku. Města chystají velkoplošné obrazovky, na nával fanoušků se připravují i bary a restaurace. A podle někdejšího československého reprezentanta Jozefa Golonky nejsou Slováci před semifinálovém utkáním šampionátu s Českem outsideři.

Foto: Lehtikuva, Martti Kainulainen, ČTK/AP

Hokejovým šampionátem nežijí jen fanoušci přímo v Helsinkách, ale i na celém Slovensku.

Článek

Slovenští hokejisté v posledních letech s výjimkou olympiády v roce 2010 ve Vancouveru mnoho radosti svým fanouškům neudělali. Očekávaný úspěch týmu s několika hvězdami se nedostavil ani na loňském mistrovství světa, kdy reprezentace skončila před domácím publikem až na desátém místě. K návratu mezi elitu pomohl Slovákům až český trenér Vladimír Vůjtek, který je dovedl do bojů o medaile na MS poprvé po osmi letech.

Čtvrteční čtvrtfinálové těsné vítězství nad Kanadou vyvolalo v zemi euforii podobnou té ze začátku století, kdy slovenská reprezentace sbírala cenné kovy. Řada měst už ohlásila, že na víkend připravují velkoplošné obrazovky, které umožní fanouškům sledovat oba závěrečné zápasy Slováků pod širým nebem. Přímý přenos z utkání už tradičně chystají bary a restaurace, které očekávají výrazný nárůst tržeb.

Zvýšil se zájem o let do Helsinek

Prodejci letenek zase zaznamenali vyšší zájem o lety do Helsinek, kde šampionát vyvrcholí. Jedna z cestovních kanceláří už ohlásila, že na neděli organizuje přímý let z Bratislavy; pravidelné letecké spojení slovenská metropole s dějištěm šampionátu nemá.

Slovenští fanoušci velká očekávání před mistrovstvím světa neměli. Cílem reprezentace byl postup do čtvrtfinále a zajištění účasti na olympiádě v Soči. Bývalý československý reprezentant a někdejší trenér slovenských hokejistů Golonka soudí, že Slováci by se v semifinále neměli zaleknout ani českého výběru. "Český národní tým je silný, ale my jsme porazili Kanadu. Bude to velmi tvrdý souboj," řekl Golonka ČTK. Slovenská reprezentace může podle něj těžit i z nasazení mladých hráčů, kteří mají silnou motivaci.

Slovenské sázkové kanceláře favorizují české reprezentanty. Správný tip na úspěch Česka vynese zhruba dvojnásobek vkladu, za vítězství Slováků by úspěšný tipující inkasoval za každé vložené euro téměř trojnásobek.

Reklama

Související témata: