Hlavní obsah

Hokejisté si už zatrénovali v Helsinkách. Erat odpočíval, Michálek šel z ledu dřív

Helsinky

Náročný den prožili v pátek na šampionátu čeští hokejisté. Po vyčerpávající čtvrtfinálové bitvě se Švédy většinou usínali až hluboko během stockholmské noci. Ráno se ale brzo vstávalo a rychle balilo. Národní mužstvo muselo zvládnout letecký přesun do Helsinek, kde si večer stihlo i poprvé zatrénovat.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Alois Hadamczik udílí pokyny českým reprezentantům na tréninku v Helsinkách před semifinále MS.

Článek
Fotogalerie

Na led Hartwall Areny vůbec nevyjel Martin Erat, jenž si po domluvě s trenérem Hadamczikem dopřál odpočinek a regeneraci. "Cítil jsem na sobě, že mi tohle prospěje nejvíc. Ten den s tím cestováním byl docela dlouhý," vyprávěl útočník Nashvillu.

Trochu hůř na tom byl Milan Michálek, jenž bruslil pouze pár minut a z ledu šel předčasně. "Trochu mě tahá tříslo, a jak to bylo ztuhlé z letadla, nechtěl jsem nic pokoušet," přiznal autor vítězné čtvrtfinálové branky. „Věřím, že Milan bude k dispozici, takže sestava by měla vypadat stejně jako proti Švédům," tvrdil Alois Hadamczik.

České mužstvo dostalo v helsinské hale kabinu po Američanech a stejně tak obsadilo i patro v hotelu, který až do vyřazení domácími Finy obývala výprava USA. Kouč večer nachystal jen lehký trénink určený především k seznámení s halou a vybruslení únavy z cesty.

Čtyřicetiminutovou cestu v letadle do Helsinek nakonec absolvovali čeští reprezentanti sami, nikoli s Rusy, jak se původně plánovalo. Druhý semifinalista ze stockholmské skupiny se přesouval do finské metropole už ve čtvrtek večer.

„Den byl kvůli těm všem přesunům pro nás takový rozvleklý, ale bylo to pro nás předem dané a všichni jsme věděli, že v případě postupu se budeme muset i s tímto vyrovnat. Rozhodně se na to nechceme vymlouvat, spíš se snažíme nejlépe připravit na sobotní zápas," tvrdil asistent kouče Josef Paleček.

Slováci žádné cestování neprožívali, v Helsinkách hrají od začátku turnaje a sebevědomí jim dodává aktuální série šesti vítězství v řadě. „Máme zpracované video, na které se před večeří podíváme a uvidíme, v čem jsou Slováci silní a jak bychom je mohli přehrát," říkal Paleček.

„S nadsázkou mohu říct, že pro úspěch na ledě klidně položíme život," kontroval na dálku slovenský obránce Ivan Baranka. „Nechci pronášet žádné silácké řeči, ale jsme připraveni i dalšímu favoritovi motat hlavu," doplnil spoluhráče Milan Bartovič. „Nemyslím, že by někdo byl favoritem toho zápasu. Prostě zvítězí ten, kdo si v danou chvíli bude počínat na ledě lépe. Slováci tak trochu nemají co ztratit, jenže ta vidina jistoty medaile může zamotat ruce i jim," přemítal Erat.

Na českém týmu se pozitivně odrazilo, jakým způsobem proplul úskalím čtvrtfinále. „Nesmíme to s euforií ale přehnat. Zatím nemáme jistou ani placku, přitom chceme dojít co nejdál. Slováky bereme jako další překážku v cestě, i když vzhledem k tomu, že jsme dřív žili ve společném státě, tak je to pro oba celky specifický zápas s příchutí derby," mínil Michálek, než se znovu svěřil do péče fyzioterapeuta.

Reklama