Hlavní obsah

Moje chyba rozhodla, přiznal hodně smutný Plekanec

Martin Kézr, HelsinkyPrávo

Po prohraném semifinále světového šampionátu se Tomáš Plekanec jen těžko smiřoval s tím, že jeho věčný zlatý sen se zase rozplývá. Do bitvy sousedních zemí o finále vedl české hokejisty jako kapitán a věřil, že tým dokáže zopakovat v Helsinkách čtvrtfinálový výkon se Švédy. Jenže národní tým poslaly do kolen vlastní chyby, v té před vítězným gólem soupeře při vlastní přesilovce měl i sám Plekanec prsty.

Foto: Petr Josek, Reuters

Zmar kapitána. Ani Tomáš Plekanec nedokázal slovenského brankáře překonat a finálové brány zůstaly pro český tým uzavřeny

Článek

Myslíte, že tou zpackanou přesilovkou se zápas prakticky rozhodl?

Ve druhé třetině jsme měli jasně navrch, vyrovnali na 1:1 a šli na ně nabuzení tou přesilovkou. Bohužel moje chyba rozhodla, zachytil mi tam Handzuš přihrávku. Padající obránce už nezachytil ujíždějícího Šatana a věděl jsem, že je zle. Slovákům se vrátilo vedení a od té chvíle měli už obranu totálně zabetonovanou.

Na takový styl jste od nich nebývali zvyklí. Byl to rukopis českého trenéra Vůjtka?

Asi jo, hráli obranu fakt hodně dobře, měli to tam vyskládané, bojovali, hráli hodně týmově. Pana Vůjtka ohromně respektuju, bohužel připravil svůj tým na nás dobře.

Co bylo jinak v české hře oproti úspěchu se Švédy?

To byly úplně neporovnatelné zápasy. Slováci ve čtyřech čekali na modré a nedostali jsme se přes ně, jak jsme potřebovali a jak jsme měli. Všichni jsme sice makali nadoraz, jenže bohužel byly tam chyby a jak říkám, ta moje rozhodla.

Ještě jste ale měli před sebou skoro celou třetinu. Nešlo osud zápasu nějak převrátit?

Bohužel, brzy po další chybě přidal soupeř třetí gól, a nám už tam nic nespadlo.

Jak těžké teď bude najít sílu pro zápas o bronz?

Moc prostoru na odpočinek není, ale musíme překousnout zklamání a v neděli nechat na ledě všechno, co v nás ještě je. Snad nám to vyjde, snad tu medaili uděláme. Finále se nám uhrát nepovedlo, ale s Finy musíme jít nadoraz a předvést takový výkon, abychom se neměli za co stydět, ať už to utkání skončí jakkoli.

Reklama

Související témata: