Hlavní obsah

Porazili jsme se sami individuálními chybami, hlesl zklamaný Hadamczik a zkritizoval rozhodčí

Martin Kézr, HelsinkyPrávo

Byl obrovský zklamaný. Z bitvy českých trenérů odcházel Alois Hadamczik jako poražený. Sen hokejistů o finále je pryč, radují se Slováci. „Nabídli jsme jim to sami. Udělali jsme individuální chyby, což se v bitvě o finále nesmí stát a sami bohužel dali jen jeden gól,“ krčil rameny zklamaný kouč národního týmu.

Foto: Lehtikuva/Markku Ulander), ČTK/AP

Trenér Alois Hadamczik uděluje svým svěřencům pokyny během zápasu se Slovenskem.

Článek

Jak těžké je překousnout prohru se Slováky?

Jsem opravdu hodně zklamaný, protože v semifinále je samozřejmě každý soupeř kvalitní, ale my si právě na Slováky hodně věřili. Bohužel jsme v tom utkání střídali dobré momenty se špatným a draze zaplatili za chyby. V takovém zápase se dají těžko napravit. Přesto jsme si vypracovali dost šancí, jenže my z nich ty góly nedali.

Jako moc poznamenalo útočný projev mužstva brzké zranění Martina Erata?

Hodně nám narušilo koncepci hry a byl jsem docela vzteklý, že to sudí pustili. Přitom Erat už neměl puk a nebyl vůbec v kontaktu s hráčem, který ho jel vyloženě trefit. Je nepochopitelné, jaké zákroky se tu pouští, to přece by měl být faul na pět minut za napadení.

Řekli vám něco na vaše stížnosti rozhodčí?

Nedali mi vůbec žádnou odpověď, jen pořád opakovali, hrajte, hrajte. Do toho se pak ještě přidal otřesený Frolík i Koukal s kolenem. Jeden útočník nám úplně vypadl, dva byli tak napůl. Musel jsem hodně míchat sestavou a bylo to trochu nesourodé.

Nevyhráli ale Slováci tak trochu českými zbraněmi, velmi pečlivě bránili a počkali si trpělivě na šance?

Nemyslím, vždyť tam nebyla žádná přečíslení. Spíš jsme se porazili chybami sami na začátku třetí třetiny. V té přesilovce to byla od Plekance jen zkažená přihrávka na modré čáře, ale šlo to tam od obránce odcouvat a soupeř by jel do plných. Je ale fakt, že Šatan nájezd famózně proměnil, takže místo abychom v přesilovce získali vedení, sami jsme inkasovali.

Vzápětí padl třetí gól, kterému také předcházela chyba. Vyčítáte ji rovněž Blaťákovi?

Měli jsme pod kontrolou puk a ztratili ho. Kdyby tam právě Blaťák udělal dva kroky za bránu, tak ho nemusel dávat za sebe, kde číhali Slováci. Nechci dělat nějaké hodnocení jednotlivých hráčů, ale jeho dnešní výkon nebyl dobrý.

Co jste si sliboval od výměny brankáře za stavu 1:3?

Poslal jsem tam Štěpánka, abych dal mužstvu nový impulz. Chtěl jsem udělat maximum pro otočení výsledku, jenže i ty puky se odrážely ke Slovákům. Nebyl to náš den, soupeř měl zkrátka víc štěstí než my, vždyť si jen připomeňte ty naše tyčky z první třetiny.

Co ještě naší hře chybělo?

Věřil jsem, že budeme hrát stejně jako se Švédy, dobře bránit a napadat v situaci, kdy soupeř nebude mít puk pod kontrolou, jenže jsme to dokázali vlastně jen ve druhé třetině, kdy jsme Slováky dostávali pod tlak, že nemohli vyjet z pásma. Jenže pak se to zlomilo tím gólem obdrženým při vlastní přesilovce, ten pohodu mužstva opravdu hodně poznamenal.

Jak teď rychle překousnout zklamání a namotivovat hráče do boje o bronz s Finy?

Ten zápas bude hlavně o vůli, uspěje ten, kdo bude chtít víc. Hráči si musí uvědomit, že každá medaile je úspěch a je tady další zápas, který o ni rozhodne.

Dá se vzít nějaký poučení z loňska, kdy se bronz po podobném semifinálovém smutku povedlo získat. Nebo to může být letos těžší?

Může to být ještě těžší, loni si to výrazné hráčské osobnosti ukočírovaly v kabině vlastně samy. Uvidíme, jak to bude vypadat, ale já vám garantuju, že připravím ten tým tak, že se bude rvát o medaili.

Kdo půjde v neděli proti Finům do branky?

Zřejmě Štěpánek. Kovář odchytal vynikajícím způsobem čtvrtfinále, teď prožil těžké chvíle se Slováky, proto bych nasadil čerstvějšího z gólmanů.

Reklama

Související témata: