Hlavní obsah

Chára se stříbrem na krku hleděl do nebe a myslel na Demitru

kez, HelsinkyPrávo

Ve finále hokejového MS proti Rusům vstřelil slovenský kapitán Zdeno Chára oba góly svého týmu a při přebírání stříbrné medaile v Helsinkách si oblékl dres s číslem 38 a jmenovkou Demitra, vzápětí svůj pohled upřel k nebi. Bylo to sympatické gesto, kterým uctil legendu.

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Kapitán slovenského týmu Zdeno Chára oblečen do dresu Pavola Demitry posílá gestem stříbrný pozdrav do nebe tragicky zesnulému spoluhráči

Článek
Fotogalerie

Pavol Demitra byl ještě na loňském šampionátu v Bratislavě slovenským kapitánem, začátkem září ale zahynul při letecké havárii týmu Lokomotiv Jaroslavl. „Všichni jsme na něj mysleli celý turnaj, ten úspěch patří i jemu. Celou dobu jakoby nad námi držel ochrannou ruku," líčil hodně emotivně Chára s tím, že šampionát musel celý tým odehrát tak, aby se za ně Demitra nemusel stydět.

„Byla pro nás opravdu velká čest hrát finále mistrovství světa a snad na celé mužstvo může být Slovensko hrdé," prohlásil kapitán loňských vítězů Stanley Cupu z Bostonu. „Řekl jsem hned v kabině klukům, aby si ty chvíle užili. Nikdy nevíte, kdy a jestli se to v kariéře ještě povede."

Slovenští hráči měli jen slova uznání pro svého českého trenéra Vladimíra Vůjtka. „Udělal kus dobré práce s týmem, navodil výbornou atmosféru, i díky němu jsme celou dobu táhli za jeden provaz a dokráčeli až k tomu stříbru, jehož kousek posíláme i někam nahoru Pavolu Demitrovi," říkal Tomáš Kopecký, s pěti góly nejlepší střelec Slováků na turnaji.

Reklama

Související témata: