Hlavní obsah

Nedvědovi dám šanci poprat se o MS, říká Hadamczik a chystá se oslovit i Bednáře

Praha

Do světového šampionátu ve švédském Stockholmu zbývá ještě takřka sedm týdnů, hokejová reprezentace však už v pondělí začala s přípravou na vrchol roku. Kouče Aloise Hadamczika k tomu přiměl fakt, že zejména hráčům z pražského Lva, ale i dalším, skončila sezóna už před třemi týdny a delší pauza bez tréninku by nedělala dobrotu. „Tempo bude v tomto týdnu volnější, aby se hráči nezranili,“ řekl v pondělí Hadamczik.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Alois Hadamczik na pondělním tréninku hokejové reprezentace.

Článek

Jak bude úvodní fáze přípravy v pražských Holešovicích vypadat?

Smyslem je začít volněji, abych neměl po týdnu pět zraněných hráčů. Protože když se hokejista vrací po třech týdnech volna na led, tempo tomu musíte uzpůsobit. Tudíž bude hodně střelby, bruslení, ale nemůže to být moc intenzivní zátěž. V Kravařích to od příštího pondělí bude už hodně náročný týden.

Kteří hráči, kterým již skončila klubová sezóna, se k týmu ještě v nejbližších dnech připojí?

Zbyněk Irgl je u doktora Koláře, protože má problémy se zády, zdravotní problémy trápí Krajíčka. Čáslava se k nám přiřadí v Kravařích, stejně jako Nedorost, který mě z rodinných důvodů požádal, jestli by mohl chodit na led v Liberci.

Aktuální složení českého týmu:
Brankář:
Jakub Kovář (České Budějovice)
Obránci:
Jakub Krejčík
Jakub Nakládal (oba Lev Praha/KHL)
Jan Kolář (Doněck/KHL)
Tomáš Mojžíš (Slovan Bratislava/KHL)
Marek Trončinský (Chanty-Mansijsk/KHL)
Útočníci:
Jiří Novotný
Tomáš Rachůnek
Jiří Sekáč
Petr Vrána (všichni Lev Praha/KHL)
Lukáš Kašpar (Doněck/KHL)
Michal Vondrka (Slovan Bratislava/KHL)
Tomáš Rolinek (Pardubice)
Petr Koukal (Nižněkamsk/KHL)
Milan Gulaš (Magnitogorsk/KHL).

Jak vypadá situace ohledně brankáře Jakuba Štěpánka?

Štěpánek mi řekl, že vše přehodnotil. Dvakrát se necítí, protože dlouhou dobu pořádně nechytal a ve Lvu dělal jen dvojku. Radši se už tedy chce připravovat na novou sezónu. Proto k Jakubu Kovářovi povoláme do Kravař jednoho gólmana z extraligových mužstev, která vypadnou ve čtvrtfinále. Pořadí gólmanů v hlavě mám, ale není třeba ho teď říkat. Počkám, až čtvrtfinále skončí.

Stejně tak oslovíte i hráče do pole z neúspěšných čtvrtfinalistů?

Přesně tak. V Kravařích už musíme mít kompletní tým, který nás bude reprezentovat v zápasech Euro Hockey Challenge proti Lotyšsku v Jindřichově Hradci (hraje se 3. a 4. dubna). Ještě máme hráče v Dynamu Moskva (obránce Novák a útočníci Petružálek s Kvapilem, ty však čeká semifinále KHL proti Petrohradu). Problémy se zraněním má Průcha z Petrohradu, kde je to, řekl bych, dost vážné. Žádné milé zprávy kolem něj nejdou, což je škoda, protože Průcha je v hledáčku pro základní sestavu.

A co Petr Nedvěd z Liberce?

Pokud bude zdravý a volný (Liberec ještě může spadnout do baráže o extraligu), šanci mu určitě dám a uvidíme, jak se v zápasech Euro Hockey Challenge a Euro Hockey Tour prosadí. Je to kluk, který do kabiny přináší zdravou energii, navíc v minulosti dával za reprezentaci důležité góly. Myslím, že poprat se o další šampionát by pro něj byla velká výzva a motivace.

Máte v úmyslu zařadit do mužstva i některého z Čechů působících ve Švýcarsku?

Měli jsme zájem o Petra Sýkoru (Davos), ten si ale podle slov mých asistentů, kteří se byli ve Švýcarsku podívat, chce ještě některé věci spojené s nároďákem rozmyslet. Ale já chci hráče, kteří se rozmyslí hned. Odradit je může jen zdraví. Takže Sýkora asi nepojede. Radek Dvořák (Davos) je v Evropě celou dobu bez rodiny a chce za ní po sezóně odjet na Floridu. Ještě zvažujeme situaci okolo Jaroslava Bednáře (Bern). V tomto týdnu bych se s ním chtěl spojit. Záleží, jaký bude mít zájem a jak na tom bude zdravotně. Příští týden mužstvo doplní obránce Zdeněk Kutlák z Ambri-Piotta.

V NHL některé týmy začínají nabírat manko na postup do bojů o Stanley Cup. Sledujete pozorně dění v zámoří?

Dole jsou třeba Šmíd s Hemským v Edmontonu, Kuba s Fleischmannem z Floridy. A samozřejmě Kuba Voráček z Philadelphie má teď formu, jakou snad ještě nikdy neměl. Obránce Kundrátek hraje ve Washingtonu 24 minut za zápas, což je obdivuhodné, i když teď má zranění. Ve Phoenixu jsou zase Hanzal se Zbyňkem Michálkem, Vrbata má problémy s nártem, ten moc v úvahu nepřipadá. Nevím co Jarda Jágr, ten s Dallasem moc spokojený nebude, jak teď hrají. Hráčů se tedy jeví hodně, ale oslovovat je teď, když mají před sebou ještě takřka půlku sezóny, to by jejich týmy moc nadšené nebyly. Reálně o tom začnu uvažovat kolem 20. dubna, tedy týden před koncem základní části.

Reklama