Hlavní obsah

Až mě překvapilo, jak rychle se vrátily trenérské instinkty, těšilo Lenera

Jindřichův Hradec

V roli kouče hokejové reprezentace se Slavomír Lener ocitl znovu po devíti letech a bral ji vážně, přestože pro jindřichohradecká utkání s Lotyšskem působí jen jako záskok za trenéra Hadamczika, který je v zámoří a za asistenta Palečka, jenž si léčí poraněnou kyčel.

Foto: David Veis, ČTK

Slavomír Lener (druhý zleva) koučoval českou hokejovou reprezentaci v duelu Euro Hockey Challenge proti Lotyšsku.

Článek
Fotogalerie

Jak se vám povedlo oprášit trenérské instinkty?

Během pár střídání se to vrátilo, až mě překvapilo, jak rychle. Pro mě byla radost takové mužstvo trénovat. Snažil jsem se udržet i jeho pozitivní energii. Oproti posledním dvěma letům působení na pozici generálního manažera u reprezentace se moje aktuální situace změnila jen v tom, že jsem vedl tréninky i mužstvo v zápase.

Dostal jste od kouče před jeho odjezdem nějaké závazné pokyny?

Já sice po Lojzovi chtěl nějaké opěrné body, abych nedělal něco jiného s mužstvem, než by si přál on. Jasně mi ale řekl, že si vše mám odvést podle sebe a je to tak asi správně. Na střídačce nemůžete řešit, jak by co mělo být, ale spíš zareagovat na vývoj zápasu. Předem jsme ale probrali i sestavu a prošli si herní koncept, zachoval jsem i systém přípravy.

Hned po utkání jste volal do zámoří. Co jste Hadamczikovi o zápase říkal?

Že mám radost z výhry a že jsme přesně takový zápas potřebovali. Hodnotil jsem to pozitivně. Lotyšsko nás dokonale prověřilo, ale kluci si nakonec sami a vůlí uhráli ten dobrý výsledek. Soupeř byl hodně houževnatý, dobře bruslil, ale kromě kratší fáze ve druhé části jsme mu čelili dobře a šli za úspěchem.

Budete hodně měnit sestavu pro čtvrteční zápas?

Určitě pošlu do hry dalšího debutanta Romana a zkusím jeho souhru z klubu se Svačinou. Uvažuji o tom, že bychom točili jen sedm obránců. Jestli udělám změnu i v brance, to se teprve rozhodnu. Můžeme čekat od Lotyšů podobný styl, zase to bude asi pěkná bitva až do konce. S nimi to jsou v poslední době vždy hodně vyrovnané zápasy, které naštěstí o ten gól vyhráváme.

Reklama

Související témata: