Hlavní obsah

Prožívám svůj dětský sen, říká Hertl a pro účast na MS je odhodlaný udělat úplně všechno

Jan ŠkvorSport.cz

V pouhých devatenácti letech se vypracoval v nepostradatelného tahouna. Útočník Tomáš Hertl pomohl v letošním ročníku hokejové extraligy podceňované Slavii až k bronzovým medailím, teď před ním stojí ještě větší výzva. Porvat se o účast na mistrovství světa ve švédském Stockholmu. „Celou sezónu prožívám svůj dětský sen, který teď pokračuje,“ říká pro Sport.cz Hertl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Hokejista Tomáš Hertl míří na trénink hokejové reprezentace.

Článek

Bez vytáček přiznává, že start na šampionátu by pro něj byl největším úspěchem v dosavadní kariéře. Zahrál si sice už na mistrovství světa hráčů do osmnácti i dvaceti let, v základní části letošního ročníku byl nejproduktivnějším hokejistou Slavie, podívat se na turnaj do Stockholmu by však všechno trumflo.

„Nesmírně si užívám, že můžu být v širším výběru pro mistrovství světa. Je to pro mě obrovská čest, budu dělat za každou cenu vše pro to, abych do Švédska jel," přiznává Hertl, který v letošní sezóně absolvoval dva turnaje Euro Hockey Tour a i když nebodoval, herně nepropadl.

„Je to menší pozitivum, protože jednou se vyhrálo a podruhé jsme skončili druzí. Ale teď se znovu musím ukázat v tom nejlepším světle a dokázat, že hokej hrát umím," plánuje si velký talent českého hokeje, jenž by se v seniorské reprezentaci rád střelecky prosadil.

„To je teď můj hlavní cíl, protože v pěti odehraných zápasech se mi to ještě nepovedlo. Pokud budu hrát dobře a vstřelím nějaký gól, pak už bude jen na panu Hadamczikovi, jestli se mu budu hodit do sestavy a vybere mě na mistrovství," tvrdí Hertl a věří, že by se v konečné nominaci objevit mohl. „Šanci trošku cítím, protože pan Hadamczik dává šanci mladým hráčům."

Neodejít do zámořské juniorky byla dobrá volba

Zpětně Hertl kvituje, že se před dvěma lety rozhodl dát na doporučení slávistického kouče Vladimíra Růžičky a místo odchodu do zámořské juniorky zůstal doma a propracoval se v tahouna sešívaných.

„Je pravda, že jsem o odchodu do zámoří hodně uvažoval. Ale pan Růžička mi dal neskutečnou šanci, za což jsem mu vděčný. Dva roky hraju stabilně, a kdybych tehdy býval odešel, v nároďáku bych nyní nebyl," uvědomuje si rodák z Prahy, kterého v roce 2012 jako sedmnáctého v pořadí draftovalo v NHL San Jose.

Zahrát si ve slavné NHL je jeho velkým přáním, za oceán však za každou cenu nespěchá. Ve Slavii má smlouvu ještě na jeden rok a chce ji dodržet. Teď Hertl doufá, že svůj dětský sen završí účastí na šampionátu. „Když jedete na mistrovství světa, navíc za Česko, které je v hokeji dobré, je to obrovské plus. Hned se o vás začne zajímat víc lidí, dostanete se do většího podvědomí."

Reklama

Související témata: