Hlavní obsah

Hadamczikovi utekl za vidinou peněz a slávy v NHL. Kouč teď Romana zkouší v reprezentaci

Martin KézrPrávo

Na ostrý střet oba zapomněli, třecí plochy zahladil čas i vzájemné porozumění dávných kroků. Teď útočník Ondřej Roman sbírá pod Aloisem Hadamczikem první reprezentační zkušenosti. Kouč, jenž hráče veřejně pranýřoval za zbrklý odchod do zámoří, si šikovného vítkovického centra vzal i do přípravy na MS.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Alois Hadamczik na pondělním tréninku hokejové reprezentace.

Článek

Přitom v lednu 2009 měl Hadamczik ještě v roli vítkovického trenéra Romanovi vyloženě za zlé, že po MS hráčů do 20 let neočekávaně zůstal za oceánem místo návratu do extraligy. „Hrál tenkrát první rok nejvyšší soutěž dospělých a měl smlouvu, jenže podlehl slibům agentů, že na něj čekají otevřené dveře v NHL a jak si tam vydělá velké peníze. Marně jsem ho přesvědčoval, že má ještě zůstat doma," vzpomíná Hadamczik.

Chtěl jsem hrát NHL

Roman s odstupem let tehdejší trenérův hněv chápe. „Já měl před očima cíl hrát NHL a tam se najednou vyskytla šance podepsat smlouvu," říká Roman, jehož sen se v zámoří ale zatím nenaplnil. Za Dallas, který jej draftoval, nikdy nenastoupil a putoval jen po nižších soutěžích. „Nejdřív jsem zůstal viset v juniorce a potom už ani moc nevím, jak to bylo," nechce se už hrabat ve vzpomínkách na pobyt v zámoří.

Loni v létě se vrátil do Vítkovic. „Kdyby tu tenkrát zůstal, tak měl při svém potenciálu už stabilní místo v reprezentaci," ujišťuje kouč.

„Jiskřilo to mezi námi, ale už se k tomu ani jeden z nás nevrací," těší i Romana, že válečná sekyra z minulosti je zakopána. „První pozvánka do nároďáku byla přesto překvapivá, herně jsem si o ni ale snad řekl," usmívá se 24letý útočník, jenž patřil mezi nejproduktivnější hráče osmého celku konečného extraligového pořadí.

Navíc Hadamczik do přípravy na MS povolal i dalšího vítkovického útočníka Vladimíra Svačinu. „Naše souhra funguje perfektně a jsem moc rád, že se přenesla i do národního týmu," libuje si Roman, jenž si při utkání s Němci v Řezně připsal i první reprezentační gól.

„Když si uvědomím, co teď zažívám, tak byl návrat z Ameriky pro mou kariéru asi hodně dobrý krok," tvrdí útočník, jenž se zámořského snu ještě definitivně nevzdal.

Reklama

Související témata: