Hlavní obsah

Eliáš a Židlický na MS? Šance je mizivá

Praha

Hokejová reprezentace se bude na mistrovství světa zřejmě muset obejít bez pomoci útočníka Patrika Eliáše a obránce Marka Židlického z New Jersey. Devils sice uniká postup do play off NHL, jenže oběma hráčům ale po sezóně končí smlouvy a trenér Alois Hadamczik v úterý večer připustil, že s nimi na šampionátu ve Stockholmu asi nemůže počítat.

Foto: Ray Stubblebine, Reuters

Patrik Eliáš (vlevo) v dresu New Jersey v utkání NHL proti Ottawě bojuje o puk s Chrisem Phillipsem.

Článek

„Ani jeden z nich neví, co s ním bude. Eliáš přitom hraje v New Jersey léta a teď musí čekat, jestli se někdo s ním začne bavit o smlouvě. Židlický přestěhoval rodinu z Minnesoty, dal kluka do školy v New Yorku, má tam pronajatý dům a teď taky neví, jestli bude mít budoucnost," chápe těžkou situaci obou hráčů Hadamczik.

Prakticky všichni další čeští hráči, jejichž týmy do bojů o Stanleyův pohár nepostoupí, ale mají podle jeho slov zájem na šampionátu ve Stockholmu a Helsinkách startovat. "Zatím máme takové zprávy, že chtějí jet všichni, kteří nebudou v play off. Až se mi jména trošku pletou v hlavě," zavtipkoval trenér, který už před týdnem Právu potvrdil, že je na startu na MS domluvený s Filipem Kubou a Tomášem Fleischmannem z Floridy.

Další konkrétní jména zatím prozradit nechce. Reálně jsou přitom ze hry o postup například Jiří Tlustý z Caroliny, Jakub Voráček z Philadelphie, Jiří Hudler a Roman Červenka z Calgary nebo Ladislav Šmíd a Aleš Hemský z Edmontonu. Mimo postupové pozice zatím zůstává i početná skupina ve Phoenixu, za který hrají Radim Vrbata, Martin Hanzal, Zbyněk Michálek a Rostislav Klesla.

„Ohledně reálného doplnění týmu o hráče z NHL si musíme počkat až na konec základní části v zámoří. Bude mě pochopitelně zajímat, i s čím se vrátí manažer Sláva Lener z cesty na utkání Západní konference. Každopádně konkurence bude velká, takže musíme sladit tým, aby měl dobrou výkonnost," dodal Hadamczik.

K týmu se připojili Salák s Hubáčkem

V přípravě na blížící se mistrovství světa ve Stockholmu je aktuálně osmadvacet českých hráčů. Nově se v úterý odpoledne k reprezentaci na pražském ledě přidali i další dva legionáři, brankář švédského Färjestadu Alexander Salák a útočník z finského celku Jyväskylä Petr Hubáček. Oba přijeli ozdobeni ligovým bronzem.

Na ledě v Holešovicích se objevili rovněž obránci Karel Kubát a Zdeněk Kutlák i útočníci Jiří Novotný, Zbyněk Irgl s Michalem Vondrkou, kteří neabsolvovali kompletní program v minulém týdnu včetně dvou přípravných zápasů v Německu. „Aktuálně jsou všichni hráči zdravotně v pořádku," říkal s potěšením trenér, jenž výraznější škrty chystá kouč až v nominaci na České hokejové hry, které se uskuteční příští týden v Brně.

„Před poslední akcí evropské tour  nás ale čekají ještě dvě utkání se Slováky, ve čtvrtek v Praze a v sobotu v Bratislavě. Proto si nechávám k dispozici vedle gólmanského tria pořád ještě devět obránců a šestnáct útočníků," řekl Hadamczik, jemuž nadcházející závěrečného zápasy Euro Hockey Challenge slouží především jako ladění formy na MS.

„Do začátku šampionátu ve Stockholmu zbývá ještě něco přes dva týdny, takže teď jde o to, aby jednotliví hráči chytli tempo, a zajímá mě, jak kdo obstojí a jak si řekne o pozornost směrem k vrcholu sezóny," přiznal kouč, jenž se v nejbližších dnech chce zaměřit zejména na stabilizaci týmu. „Ještě nás před mistrovstvím čeká pět utkání. Proto máme pět pětek. Někdo se může zranit, někdo onemocnět. A my nechceme, aby všichni hráli všech pět," doplnil Hadamczik

Z evropských zdrojů pak mužstvo ještě v dalších dnech doplní z Ruska střelec Jakub Petružálek, jenž s moskevským Dynamem bojuje ve finále KHL. Pozvánka určitě dorazí i plzeňskému Janu Kovářovi, nejproduktivnějšímu hráči extraligového play off. „Ve finále domácí soutěže mám vyhlédnuté dva až tři hráče, jména ale řeknu, až bude dohráno," prohlásil Hadamczik.

Aktuální složení české hokejové reprezentace:
Brankáři:
Jakub Kovář (České Budějovice)
Pavel Francouz (Litvínov)
Alexander Salák (Färjestad/Švéd.)
obránci:
Jakub Krejčík, Jakub Nakládal (oba Lev Praha/KHL)
Tomáš Voráček (Vítkovice)
Karel Kubát (Litvínov)
Jan Kolář (Doněck/KHL)
Tomáš Mojžíš (Slovan Bratislava/KHL)
Marek Trončinský (Chanty-Mansijsk/KHL)
Petr Čáslava (Čerepovec/KHL)
Zdeněk Kutlák (Ambri-Piotta/Švýc.),
útočníci:
Jiří Novotný, Tomáš Rachůnek, Jiří Sekáč, Petr Vrána (všichni Lev Praha/KHL)
Vladimír Svačina, Ondřej Roman (oba Vítkovice)
Petr Tenkrát, Ivan Rachůnek (oba Sparta Praha)
Tomáš Hertl (Slavia Praha)
Lukáš Pech (Karlovy Vary)
Lukáš Kašpar (Doněck/KHL)
Petr Koukal (Nižněkamsk/KHL)
Milan Gulaš (Magnitogorsk/KHL)
Zbyněk Irgl (Minsk/KHL)
Michal Vondrka (Slovan Bratislava/KHL)
Petr Hubáček (Jyväskylä/Fin.).

Reklama

Související témata: